Superkocken Mathias Dahlgrens favoritrecept: Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter
- AvErika Svernström
- Tipsa oss!
Ingredienser till 4 smakportioner
2 dl vegetarisk fisksås (se recept nedan eller köp färdig och späd)
3 msk strösocker
2 msk färskpressad limejuice
200 g nyriven morot
2 tsk tunt skuren röd chili
2 msk finhackad silverlök
färska myntablad, grovt skurna
färsk koriander, grovt skuren
4 msk aioli (se recept nedan eller köp färdig)
6 msk grovt hackade torrostade jordnötter
2 ekologiska limefrukter
flingsalt
olivolja
Fisksås ca 2½ liter
150 g vit misopasta
75 g kapris
1 ¼ dl ljus soja
2 ½ liter vatten
25 g kombualg
1 ¼ dl ljus soja
2 ½ liter vatten
25 g kombualg
Aioli
3 ägg
7 dl majsolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
färskpressad juice från 1 citron
salt
Läs mer: Mathias Dahlgren – kocken som får köttälskare på fall med nya kokboken Rutabaga
Tips! Byt moroten mot kålrabbi, kålrot, majrova, palsternacka, rättika.
Läs mer: Superkocken Mathias Dahlgren: så gör du krämig Bönotto
Foto: Thron Ullberg och IBL
Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Svensk Dam följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.