Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Supermamman-Sofia! Händelsen med barnen som sticker ut

19 jan, 2024, 20:30 

Prinsessan Sofia är en riktig supermamma!
Både hon och prins Carl Philip ser alltid till att prioritera barnen – oavsett vad.

Annons

Ett liv som kunglig kommer med vissa förpliktelser och är inte någon dans på rosor. Kungen var bara 27 år gammal när han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf, vilket blev startskottet på ett liv fullt av resor i Sverige och utomlands – hela tiden med fokus på att representera Sverige och vara ajour när plikten kallar.

Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

När Victoria, Carl Philip och Madeleine föddes var deras pappa och mamma redan kung och drottning. Det gjorde så klart att uppväxten blev väldigt speciell och kungaparet hade inte möjlighet att vara så närvarande föräldrar som de hade önskat, något som även satt sina spår när kungabarnen pratat om sin barndom.

– Mina föräldrar var väldigt kärleksfulla, och jag vet inga som är så generösa som dem, men de var borta mycket när jag var liten, på grund av sina åtaganden som kung och drottning, sa prinsessan Madeleine i SVT:s ”Skavlan” 2015.

Svenska kungafamiljen
Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine saknade ofta pappa kungen och mamma drottning Silvia när de var små.

Kungabarnen om uppväxten

Även Victoria har delat med sig av en bild om en uppväxt som är väldigt annorlunda den många andra barn upplever. Som storasyster fick hon dessutom ta ett stort ansvar när kungaparet var bortresta och behövde i stunder vara den vuxna i rummet.

Annons

– Mamma och pappa var inte med oss barn så mycket som de själva säkerligen skulle velat. Men vi hade ju turen att ha väldigt bra barnflickor, det har betytt oerhört mycket. De första åtta, nio åren hade vi samma, två som avlöste varandra, har Victoria sagt i boken ”Victoria, Victoria!”.

Barnflickorna har i dag en speciell plats i kungabarnens hjärtan. Samtidigt är det ingen hemlighet att deras uppväxt påverkat hur de själva ser på föräldrarollen och försökt vara så närvarande som möjligt med sina egna barn.

– Jag känner att jag vill ägna all min tid åt mina barn just nu, för det saknade jag när jag var liten. Vår generation är mer delaktig i barnens uppfostran, speciellt fäderna, sa Madeleine i Skavlan-intervjun.

”Försöka klara så mycket som möjligt själva”

Madeleine är långt ifrån ensam. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har försökt att prioritera barnen och jobbat för att de ska få en normal uppväxt som möjligt, trots att de verkar i en värld där de ofta figurerar i det kungliga rampljuset.

Annons

De kungliga uppdragen har blivit färre, inte minst för Sofia, och mycket av tiden går till att ta hand om barnen prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian – ett tydligt tecken på att tiderna förändrats och att samhället, och det svenska kungahuset, moderniserats för att ge föräldraskapet mer plats och fokus.

Faktum är att det redan innan prins Alexander föddes bekräftades att Carl Philip och Sofia hade för avsikt att skippa nannys så gott det går och sköta det mesta kring barnen på egen hand. Det berättade kungen själv i en intervju med Aftonbladet 2016.

– De ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en liten andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip sätter alltid barnen prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian i första rummet.

”Lever mest bekymmersfritt av alla”

Till skillnad från Carl Philip fick Sofia växa upp i en helt vanlig familj och gjorde sina första skolår på Montessoriskolan i Älvdalen. Henne uppväxt går att skönja i prinsparets egna föräldraskap och barnen har, likt Sofia, placerats i en Montessoriskola ute på Djurgården.

Annons

Skolan beskrivs som ett föräldrakooperativ där kontakten med föräldrarna är central. De är även väldigt involverade och engagerade i barnens skolgång, vilket också får ses som ett kvitto på att Sofia och Carl Philip verkligen är måna om barnens uppväxt.

Det är också ute på Djurgården som familjen lever sitt drömliv. Småprinsarnas förskola och skola ligger bara ett stenkast från sitt älskade Villa Solbacken, en bostad som ramas in av en lummighet med vackra grönområden och nära anslutning till Mälaren och det kungliga slottet.

– Jag tror de lever mest bekymmersfritt av alla i kungafamiljen. De har en kärnfamilj i det fantastiska huset ute på Djurgården och gör lite representation och så vidare.

– De behöver inte vara i stormens öga som kungen och drottningen och kronprinsessan. Om du frågar mig så är de lyckligast i kungafamiljen, absolut, sa Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall i P1:s ”Monarkerna” förra året.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian.

Kungens beslut bäddade för ett normalare liv

För fyra år sedan fattade också kungen ett uppmärksammat beslut som innebar att Carl Philips och Madeleine barn inte längre kommer tillhöra kungahuset, vilket så klart gjorde det möjligt för familjerna att leva mer som vanligt.

Annons

I TV4:s dokumentär Kungahuset 2019 kommenterade Sofia beslutet och sa att det kändes som en ”naturlig process” som kommer göra att de får annat att fokusera på. Prinsparet skrev även ett inlägg på Instagram där de välkomnade kungens beslut.

”I dag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”.

Carl Philip: ”För oss är det naturligt”

Men främst är det Sofia som drar det stora lasset i hemmet. Utöver sina kungliga plikter har Carl Philip företaget Bernadotte & Kylberg, ett designföretag som han och vännen Oscar Kylberg startade för elva år sedan.

När prinsen intervjuades av Elle förra året hymlade han inte med att det inte hade varit möjligt att ratta företaget utan stöd från sin älskade fru och berättade att han fått ”fantastiskt fin stöttning hemifrån”.

Annons

Trots att det varit tufft att driva ett företag som småbarnsföräldrar, var både Carl Philip och Oscar tydliga med att papparollen alltid gick i första hand.

– Vi är otroligt familjeorienterade. Vi vill vara en aktiv del i barnens liv och det har varit jätteviktigt sedan dag ett. Det är också ett sätt att inte jobba ihjäl sig faktiskt.

– Vi har fått höra att vi är moderna pappor, men jag tror att den moderna pappan är sån. För oss är det naturligt. Och när jag tänker på våra vänner är alla likadana, sa prins Carl Philip då.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Foto: TT/Instagram

Annons