Svar på allt du undrar! Kungliga Fredagsfrågan är tillbaka igen

Svensk Damtidnings egen Fredagsfråga är tillbaka igen. Den här veckan handlar det om vem som är längst i kungafamiljen. Om Mette-Marits skor. Och om vad prins Carl Philip egentligen gör när han är ledig. Häng med!

Stef undrar: Hur långa är medlemmarna i kungafamiljen?

Svensk Damtidnings Helena Wiklund svarar:

– Det är det många som undrar! Så här ligger det till: Kronprinsessan Victoria är 1.68 och prinsessan Madeleine är 1.70. Prinsessan Sofia är 1.65, så exakt lika lång som drottning Silvia som också är 1.65. Prins Carl Philip är lurigast, vi har faktiskt ingen exakt längd på honom, men vårt bästa tips är att han är runt 1.75. Och kungen? Ja, han är lika lång som den svenske medelmannen, det vill säga runt 1.77. Toppar listan gör dock prins Daniel, han är längst i kungafamiljen med sina 1.80.

Victoria är 1.68 och drottning Silvia är 1.65, lika lång som Sofia. Kungen är 1.77.

Victoria är 1.68 och drottning Silvia är 1.65, lika lång som Sofia. Kungen är 1.77.

Sandra undrar: Finns det några kungligheter som har vanliga jobb och i så fall vilka och vad gör dem? Samt finns det någon född kunglig som har valt att avsäga sig sin titel för att leva vanligt med vanligt jobb? ?

Svensk Damtidnings Helena Wiklund svarar:

– Javisst finns det det. Prinsessan Märtha Louise valde ju att avstå från Hennes Kongelige Höyhet-titeln 2002 och ”skolade om sig” till egen företagare. Då rök platsen i det norska kungahuset, men hon står kvar i tronföljden. Och så är hon fri att tjäna sina egna pengar. Då och då har hon också officiella prinsessuppdrag.

När det gäller din andra fråga så tänker jag på Chris O’Neill. Han var ju en hårsmån från hertigtiteln, men inte alls lockad att hoppa på det tåget, utan tackade vänligt men bestämt nej när kungen frågade.

Och när det gäller kungligheter med vanliga jobb så har vi Nederländernas svar på prins Carl Philip, prins Constantijn, 48.  Han arbetar för RAND Corporation Europe i Bryssel och har också ett deltidsjobb för holländska UD i Haag.

Ankan undrar: Läste någonstans att Mette-Marit har ovanligt stora fötter, stämmer det?

Svensk Damtidnings Helena Wiklund svarar:

– Javisst. För några år sedan sålde hon Prada-pumpsen och ett par gula Marc Jacobs-ballerinor på bloppis i Norge och då avslöjade hon att hon har storlek 41 i skor.

Mette-Marit har storlek 41 i skor.

Mette-Marit har storlek 41 i skor.

Prince of Wales frågar: Vad gillar kungligheterna att göra en vanlig ledig dag?

Svensk Damtidnings Helena Wiklund svarar:

– Då är de lite som folk är mest! Kronprinsessan Victoria gillar att göra utflykter med barnen, som när hon dök upp i eftermiddagsvimlet på Ulriksdals Slottscafé med Oscar och Estelle. Och prins Carl Philip gillar att spela tv-spel. Ibland ser vi honom på hans löprundor på Djurgården i Stockholm, han brukar ha löpvagnen i ena handen och sin hund Siri i den andra. Prins Alexander sitter alltid i vagnen och spanar framåt.

Läs mer: Ikväll är det dags! Victoria på fredagsmys med kunglig guldkant

Prins Carl Philip brukar ta löprundor på fritiden.

Prins Carl Philip brukar ta löprundor på fritiden.

Ulla undrar: Vilken kunglighet tycker ni är trevligast?

Chefredaktör Johan T Lindwall svarar:

– Alla i svenska kungafamiljen är oerhört trevliga, men jag måste nog erkänna att jag har några favoriter och de är drottningen, kronprinsessan och Chris O’Neill. Kronprinsessan har jag rest med över hela världen i så många år och fått möjligheten att lära känna henne lite bättre än andra. Drottningen är ett sant proffs och ställer alltid upp när det är frågor eller samtal. Hon har också en stor empatisk sida och har gjort väldigt mycket för monarkin som statsskick. Chris O’Neill finns det en rad förutfattade meningar om som jag kan säga inte stämmer. Ända sedan första dagen har jag gillat Chris. Han är proffsig, social och vet definitivt hur man ska föra sig i både koja och slott.

Läs mer: Fredagsfrågan: Svensk Damtidnings hovexperter svarar på läsarnas frågor

Läs mer: Kom inte din fråga med? Ställ en till nästa vecka här!

Foto: Stella Pictures, Henrik Garlöv/Kungahuset.se