Svensk Dam lanserar ny kunglig podcast – då är det premiär

Gillar du kungligheter? Då måste du bara lyssna på Svensk Damtidnings nya podcast Svensk Dam Doku, en dokumentärpodcast med kungligheter i fokus.

Den 17 december är det äntligen dags! Då släpps det första avsnittet av Svensk Damtidnings nya kungliga podcast: Svensk Dam Doku. Lanseringen sker i samband med att Svensk Damtidning firar 130 år.

– Att kunna släppa en helt ny kunglig podcast samtidigt som Svensk Damtidning också fyller år känns otroligt kul, säger Johan T Lindwall, Svensk Damtidnings chefredaktör.

Han fortsätter:

– I dag finns ingen kunglig dokumentärpodcast i Sverige. Svensk Dam Doku är helt unik!

Podcasten kommer ut varannan tisdag och är ett absolut måste för alla som gillar, eller är nyfikna på, den kungliga världen.

Svensk Dam Doku är en podcast med kungligheter i fokus. I varje avsnitt berättar vi historien om en kunglig händelse – eller person – som på något sätt gjort ett avtryck i den svenska historien, säger Johanna Lejon, programledare för Svensk Dam Doku.

Varför ska man lyssna på Svensk Dam Doku?

– Kungligheter engagerar alltid, det vet vi på Svensk Damtidning. Det finns ständigt ett sug efter att få veta mer, att få komma bakom kulisserna, att få hela berättelsen berättad för sig. Med den här podcasten kan vi ge en annan typ av inblick i den kungliga världen än vad en skriven text kan göra, säger Johanna Lejon och fortsätter:

Svensk Dam Doku är en podcast för alla som gillar kungligt material – men det är också en podd för alla dem som bara gillar att lyssna på fängslande dokumentära historier.

Behövs det verkligen ännu en podcast?

– Ja! Det tycker jag verkligen. Jag lyssnar själv oerhört mycket på poddar och är ständigt på jakt efter en ny att lägga till listan. Dokumentärpoddar har blivit oerhört populära de senaste åren och vi på Svensk Damtidning känner att det finns så många kungliga händelser som passar att berättas i just ett dokumentärt format!

Vad är unikt med Svensk Dam Doku?

– Vår specialistkunskap! Att den görs av Sveriges enda kungliga redaktion. Jag har själv arbetat på Svensk Damtidning i i tio år och i varje avsnitt hörs mängder av kungliga experter, från vår egen redaktion. Johan T Lindwall, vår chefredaktör, som har bevakat kungafamiljen sedan 1995 är med som återkommande röst i podden. Han besitter en otrolig kunskap. Också om allt som hänt bakom kulisserna!

Vad kommer Svensk Dam Doku att ta upp för händelser?

– Det första avsnittet handlar om prinsessan Madeleines och Jonas Bergströms uppbrott år 2010. Vi går verkligen på djupet i den historien och berättar vad exakt det var som egentligen hände. I dag har ju båda gått vidare och är lyckliga på varsitt håll och anledningen att vi tar upp händelsen i podcasten är inte för att strö salt i några sår eller riva upp något utan det handlar om att detta var en så unik och historisk händelse att den formade hela kungafamiljen. Kungafamiljen ser ut som den gör i dag – på grund av vad som hände 2010.

Och sedan då?

– I avsnitt två av Svensk Dam Doku fokuserar vi på prinsessan Sofia och därefter tar vi upp spelet bakom kulisserna då den så kallade Kungaboken kom ut. Framöver kommer vi även ta upp också mer historiska händelser, saker som hänt längre bak i tiden.

Vem ska lyssna på podcasten?

– Alla som gillar, eller är nyfikna på, den kungliga världen. Alla som är förtjusta i bra dokumentärer. Och alla som vill ha en riktigt bra podcast i öronen varje tisdag!

Foto: TT

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku