Svensk Dam på plats – så är stämningen inför kröningen av kung Charles

06 maj, 2023, 08:42 

Svensk Damtidnings reportrar rapporterar direkt från London, inför kröningen av kung Charles.

Annons
Tryck utanför Buckingham Palace: ”Tillbakavisas av vakter”
Tryck utanför Buckingham Palace: ”Tillbakavisas av vakter”

Stämningen är på topp. Hängivna rojalister världen över har sökt sig till London för att se när kung Charles färdas från Buckingham Palace till Westminster Abbey för att krönas till kung.

Svensk Damtidnings reportrar Noréa Dahlskog och Alex Hartelius är på plats i London och rapporterar direkt från händelsernas centrum – där det sjuder av liv och glädje.

Överallt syns spår av den intensiva stämning som drabbat London. Folk har tagit på sig kungakronor, eller lustiga hattar, och många är iklädda mantlar av Storbritanniens flagga.

Tusentals människor väntar på gatorna.

Vilda glädjen: ”Förberett sig hela livet”

Tidigt på morgonen hade ett stort sällskap samlats i närheten av Westminster Abbey för att ta del av festligheterna – allt ackompanjerat av en orkester som i samklang med människornas vilda glädje bidrog till en hög stämningsfaktor.

Annons

Sophie från Skottland hade tillsammans med tre vänner rest till London för att ta del av kröningen och berättade att det kommer att bli en kväll i festens tecken och väl värd att minnas.

– Charles har förberett sig hela livet och kommer att bli en bra kung. I kväll kommer vi fira med att dricka och vifta med flaggor, säger hon till Svensk Damtidning och tar fram en kung Charles-mask som hon omsorgsfull trär över huvudet:

– Charles! Skottland älskar dig!

Charles har anlänt.

Största säkerhetspådraget i Storbritanniens historia

Vid Trafalgar Square vilar ett publikhav, som i stunder väcks till liv och skanderar: ”Charles our king!”. Sen lägger sig plötsligt sorlet, men en viss känsla av förväntan hänger fortfarande kvar i luften.

Annons

Ibland ger publikhavet ifrån sig nya läten, för att sedan tystna igen, spara på krafterna och invänta kung Charles resa till Westminster Abbey.

Säkerheten är ständigt närvarande. Poliser är stationerade överallt, gator är avspärrande och militären syns till lite varstans.

Säkerheten är på högsta nivå.

Runt 9000 poliser patrullerar runt Londons gator under dagen. Även specialiststyrkor i form av marinpolis och bombexperter, samt de beväpnade styrkor som övervakade folkmassan i samband med Elizabeths begravning är på plats.

Även om det är en glädjens dag för många, finns det ett allvar som vilar i bakgrunden och som beskrivs som en av de största säkerhetsoperationerna i Storbritanniens historia.

Annons

Allt för att skydda kung Charles och hans gäster.

Många gäster har anlänt till Westminster Abbey.

Foto: TT

Annons