Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svensk Damtidning mötte drottning Silvia på Demensdagen

16 mar, 2010, 19:04 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

Drottning-Silvia,Johanna-Lejon

Svensk Damtidnings Johanna Lejon mötte i dag drottning Silvia på Silviahemmets Stora Inspirationsdag, ett viktigt seminarium och ett led i drottningens arbete för att hjälpa alla som drabbats av demens – både sjuka och anhöriga.

Proffessor Laura Fratiglioni fick mottaga ett stipendiumav drottning Silvia på Silviahemmets Inspirationsdag.
Professor Laura Fratiglioni fick ta emot stipendiet av drottning Silvia.

Drottning Silvias egen mor drabbades av demens och 1997 gick Alice Sommerlath bort, 90 år gammal. Då hade hon kämpat mot sjukdomen i flera år.

Sedan dess har mycket hänt när det gäller forskning och utbildning, det bevisades inte minst på Silviahemmets Stora Inspirationsdag i dag.

Annons

Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor fanns på plats för att visa respekt för drottning Silvia och hennes viktiga arbete för demensforskningen.

– Intresset är väldigt stort och det är jag väldigt glad för, säger drottningen med ett varmt leende.

Svensk Damtidning möter henne på Hotell Hilton vid Slussen i centrala Stockholm. Utanför de stora fönstren lyser marssolen starkt. Silvia är klädd i en vacker syrenlila dubbelknäppt kavaj och svart pennkjol. Runt halsen har hon en tunn scarf. Hon har nyss delat ut Silviahemmets Forsknings- och utbildningsstipendium till professor Laura Fratiglioni. Drottningen är glad och avslappnad, leendet leker i mungiporna. Men ett allvar vilar också i botten. På Silviahemmets Stora Inspirationsdag diskuteras viktiga saker som drottningen är djupt engagerad i. Arbetet med demensfrågorna ligger drottningen varmt om hjärtat.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Silvia och Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor under Silviahemmets Inspirationsdag.
Drottning Silvia och Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor under Silviahemmets Inspirationsdag.

Drottningen: Jag är så glad!

För bara 15 år sedan fanns det inte så mycket kunskap om just demens. Därför bestämde sig en liten grupp, med drottningen i spetsen, att bilda Silviahemmet.

Annons

– Jag såg vilken fantastisk hjälp min mamma fick, men jag såg också att det inte fanns så många utbildningsmöjligheter och det har vi försökt att skapa, berättar drottningen.

I dag utbildas undersköterskor och sjuksköterskor löpande på Silviahemmet. Dessutom hålls regelbundet viktiga inspirationsdagar för dem som arbetar med dessa frågor.

– Tidigare har vi ju haft de här seminarierna på Silviahemmet men det är så många som vill vara med så vi har tvingats söka större lokaler, berättar drottningen.

– I dag är vi 260 personer, säger hon stolt. Jag är glad att det händer så  mycket när det gäller forskningen och att frågan lyfts upp och tas på allvar.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten

Annons