Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svensk Damtidning reder ut! Så fick Blå hallen sitt namn

10 dec, 2016, 15:00 UPPDATERAD 09 dec, 2022, 09:43
AvJohanna Lejon
Varje år den 10 december anländer ett pärlband av svarta bilar till Stockholms stadshus och Blå Hallen. Men – varför är Blå Hallen egentligen röd? Vi rätar ut historiken kring huset och dess rum.
Annons
blahallen-700x465

Nobelbanketten har i många år hållits i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Men …Blå Hallen…är ju INTE blå. Den är ju röd! Hur kommer det sig undrar förstås vän av ordning…

Svaret är att arkitekten Ragnar Östberg faktiskt ändrade sig under byggandets gång. Han hade i ritningarna planerat för blå färg i Blå Hallen för att förstärka närheten till vattnet utanför Stadshuset. Han ändrade sig dock när han såg de vackra, röda, oputsade tegelväggarna i salen – och lät dem vara. Men namnet Blå Hallen var redan etablerat, och fick leva kvar.

Det var inte det enda arkitekt Östberg ändrade sig om under processens gång. Bland annat lät han riva ner en yttervägg för att flytta den några meter. Byggandet av Stadshuset påbörjades 1911, och invigdes inte förrän 1923, på midsommarafton. På invigningen talade både Verner von Heidenstam och Hjalmar Branting.

Idag går Blå Hallen att hyra av Stockholms Stad, och den används framför allt till prisutdelningar, banketter och andra firanden. Mest känd är den dock fortfarande för den stora Nobelfesten varje år, då 1200 gäster samlas i salen.

Foto: Ibl.

Annons