Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svensk Damtidnings läsare: Så skulle kungafamiljen rösta i valet

07 sep, 2018, 19:34 
AvJoakim Magne
Svenska kungafamiljen har rösträtt – men röstar inte av tradition.
Men nu har Svensk Damtidnings läsare sagt sitt och resultatet är överraskande.
– Att Victoria blev MP i undersökningen är nog mest förvånande, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.
Annons

Samtliga medlemmar i kungafamiljen har rösträtt, men de väljer att inte blanda sig i partipolitiken av tradition. Främst för att de ska vara hela Sveriges kungahus och inte ta politisk ställning.

Men det är ändå en kittlande tanke att de får rösta – så nu ni som läser Svensk Damtidning sagt vad nu tror. Bland annat tror ni som läser att Victoria röstar på Miljöpartiet.

– Jag tror att det grundar sig i hennes genuina engagemang för alla miljöfrågor. Samtidigt är det lite ironiskt då representanter för MP flera gånger motionerat om att avskaffa monarkin, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Undersökningen är unik, över 3500 röster har kommit in – och resultatet är spännande.

– Det är första gången som någon låter svenska folket tippa vad de tror att kungafamiljen skulle ha lagt sin röst nu i riksdagsvalet på söndag. Därför är slutresultatet så spännande och faktiskt ganska förvånande.

Annons

Så, nu håller vi inte er på halster längre. Här är resultatet från undersökningen. Först ut är kungen – som ni läsare tror att partivalet hamnar på Moderaterna.

Så hade kungen röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

Kungens fru, drottning Silvia, väljer en annan väg, enligt undersökningen. Hon sätter kristdemokraterna i första rummet, tätt följt av M.

Så hade drottning Silvia röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

Och här kommer kanske den största skrällen av alla. Victorias röst faller nämligen på Miljöpartiet, enligt läsarna.

Annons
Så hade kronprinsessan Victoria röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

Prins Daniel var svårare för läsarna att försöka gissa. De flesta, 29 procent, tror att Daniel skulle ha röstat på Moderaterna. Men bara 10 procent bakom kommer Liberalerna och Socialdemokraterna, på 19 procent vardera.

Så hade prins Daniel röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

När det kommer till prinsessan Madeleine och hennes make, Chris O’Neill, är ni som läser stensäkra. Prinsessparet älskar Ulf Kristersson och Moderaterna. Först Madeleine:

Annons
Så hade prinsessan Madeleine röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

Och så Chris:

Så hade Chris O'Neill röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

Till sist har vi prinsparet, där Carl Philip är först ut. Moderaterna, tror flest på. Men även stänk av både Centerpartiet och Liberalerna dyker upp i läsarnas spekulationer.

Annons
Så hade Carl Philip röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

Och så har vi Sofia, där är ingen säker på något. Liberalerna står högst i kurs, men det är marginellt. Strax efter följer både Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. En mishmash, av såväl partier som blocktillhörighet.

Så hade Sofia röstat i riksdagsvalet, enligt läsarna

Spännande läsning, eller hur?! Men av naturliga skäl kommer vi aldrig att få veta om resultatet stämmer, säger Johan T Lindwall.

– Kungafamiljen har aldrig låtit antyda var de skulle vara på den politiska kartan, men det är intressant att se vad svenska folket tror att respektive medlem i familjen skulle lägga sin röst, säger Svensk Damtidnings chefredaktör.

Foto: Stella, IBL, Kungahuset

Annons