Svenska folkets dom: ”De som syns offentligt ska ha apanage”

06 feb, 2019, 08:02 
https://image.svenskdam.se/ellen-svartvit1-200x200.jpg.jpg?imageId=5471140&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687Ellen Myrgård Lindén
Svensk Damtidning har med hjälp av KANTAR SIFO ännu en gång gjort en stor undersökning om svenskarnas inställning till kungafamiljen. Den här gången ville vi ta reda på vad folket anser om apanaget och de kungliga titlarna. Och här är resultatet!
Annons

Den svenska kungafamiljen består av hela 15 personer, när man räknar kungaparet, deras barn och barnbarn. På sju år har monarkin stärkts med sju nya små kungligheter. Men vilka av dessa har egentligen rätt till apanage, och borde alla 15 bära titeln prins eller prinsessa?

I en ny Kantar Sifo-undersökning har vi frågat 1128 slumpvis utvalda personer om deras tankar kring statsbudgeten och kungens titel-utnämningar. Och när det kommer till apanage, alltså pengar från den svenska staten, är svenska folket rörande överens. I alla fall när det kommer till kungen och Victoria …

Av samtliga tillfrågade tycker 64 procent, av både männen och kvinnorna, att kungen har rätt till statligt stöd. Och tittar vi på åldersgruppen 56-80 år går siffran ända upp till 68 procent.

Starkt förtroende för kronprinsessan

När det kommer till drottning Silvia är siffrorna också höga. Mer än häften, 53 procent, tycker att hon ska ta del av apanaget. Tidigare undersökningar som Svensk Damtidning har gjort, i samarbete med Kantar  Sifo, visar att Victoria är den mest populära kungligheten och den här mätningen talar än en gång om för oss att förtroendet för kronprinsessan är fortsatt starkt.

Annons

Tätt efter kungen kommer kronprinsessan. Hennes siffror är nästan lika höga som sin pappas. Hela 60 procent svarar att Victoria har rätt till apanage och i grupperna kvinnor och äldre är siffran 64 procent. Sedan är glappet till de övriga familjemedlemmarna hyfsat stort. 34 procent tycker att prins Daniel borde ha rätt till apanage och bland yngre, mellan 16-34 år, är det bara 30 procent som har bockat i hans namn. Listan visar dock att Daniel hamnar högre upp än prinsessan Madeleine. Ett resultat som nog hade sett annorlunda ut om prinsessan hade bott i Sverige och deltagit mer i det kungliga arbetet. Att Madeleine dessutom har valt en make som tackat nej till att bli prins spelar förmodligen också in. På den manliga sidan är man dock mer positiv till att Madeleine ska få nyttja apanaget.

31 procent har bockat i hennes namn jämfört med den kvinnliga sidans 25. Endast 5 procent tycker att Chris borde ha rätt till apanage och tittar man på de svarande kvinnorna är siffran ynka 3 procent. Svenska folket tycker att prins Carl Philip har samma rätt till apanage som prins Daniel, men prinsessan Sofias siffror är betydligt lägre. Endast 16 procent anser att hon borde ha tillgång till de statliga pengarna.

Annons

”Bara 32 procent av rösterna”

Och vilka av kungens barnbarn borde då få kallas prins respektive prinsessa? Ja, enligt vår undersökning är Estelles och Oscars titlar helt riktiga. 72 procent av kvinnorna och 66 procent av männen anser att Victorias barn ska bära kungliga titlar. Madeleines barn, Leonore, Nicolas och Adrienne däremot – de har bara fått 32 procent av rösterna.

Carl Philips söner Alexander och Gabriel hamnar strax över Florida-trion men långt under Haga-syskonen med sina 34 procent. Apanage och kungliga titlar är ämnen som väcker reaktioner, och de kungligheter som syns mycket i offentligheten ska ha rätt till både och. Det visar i alla fall vår undersökning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

38% tycker att prinsparets barn ska ha kungliga titlar.

Flest förmåner ska kungaparet och kronprinsessfamiljen ha, om folket får bestämma. 1128 svenskar är med i undersökningen.

Läs mer:

Foto: TT

Annons
I annonssamarbete med Dermarome