Svenska kungahuset tredje billigast i Europa

kungafamiljen

Det brittiska kungahuset är det dyraste av kungahusen i Europa, medan det svenska hamnar på tredje plats bland de billigaste.

Så ser resultatet ut i en studie som den belgiske professorn Herman Matthjis i Bryssel har gjort över kostnaderna för Europas kungahus. Det brittiska kungahuset med drottning Elizabeth i spetsen kostar skattebetalarna över 450 miljoner kronor per år och är dyrast i Europa. Näst dyrast är det nederländska hovet med kostnader på motsvarande nästan 400 miljoner kronor.

Dyrast i Europa.

Dyrast i Europa.

Norge och Danmark dyrare

Vårt svenska kungahus visade sig vara det tredje billigaste – med kostnader på “bara” runt 115 miljoner kronor. Våra grannländer visade sig båda vara dyrare med kostnader på 270 miljoner för det norska hovet respektive 125 miljoner kronor för det danska.

Spanien billigast

Men om man slår ut kostnaderna ut per antalet invånare ser det helt annorlunda ut enligt studien – då blir det engelska kungahuset ett av de minst kostsamma på motsvarande 7,38 kronor per år och invånare medan Luxembourg, som är billigast totalt, toppar listan på motsvarande 171 kronor per invånare och år. Det svenska kungahuset förblir dock fortfarande tredje billigast. Billigast med båda mått är det spanska kungahuset.  85 miljoner kronor, eller 1,87 kronor per medborgare och år är priset där. I undersökningen har kostnaderna för monarkierna i lilleputtländerna Liechtenstein och Monaco inte ingått.

Läs även:

Drottning Elizabeth kräver mer skattepengar ››

Daniel Nyhléns kungliga blogg ››

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL