Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sverre Magnus avvisar familjen – gör precis som Ingrid Alexandra

17 maj, 2024, 16:00 
Vendela Lönnqvist
TT, Instagram
Nu lämnar prinsen familjen på den viktiga dagen.
Annons

Idag säger vi gratulerer med dagen till Norge!

Den 17 maj firar våra grannar stort när det vankas nationaldag. Under hela dagen är det folkfest på gatorna, med norska flaggor så långt ögat kan nå.

Grattis med dagen, Norge! Här firar Mette-Marit, Haakon och barnen nationaldagenBrand logo
Grattis med dagen, Norge! Här firar Mette-Marit, Haakon och barnen nationaldagen

Prins Sverre Magnus firar inte med familjen

Och uppe på slottsbalkongen står kungafamiljen och vinkar – men i år saknas en av dem.

Det är nämligen så att prins Sverre Magnus går sitt sista år på gymnasiet, vilket innebär att han denna nationaldag är russ tillsammans med sina klasskamrater.

Russ är en lång tradition bland de norska gymnasieeleverna som går sitt tredje och sista år. Planeringen startar flera år i förväg och pengar samlas in för att ha råd att finansiera de läckra "russebussarna", bussar som grupper av elever köper, inreder och ger ett namn.

Annons

Studenterna klär sig sedan i overaller och 17 maj är extra speciellt, det är nämligen då russetiden, som pågått i en månad, når sin kulmen.

Prins Sverre Magnus gör som sin storasyster

Sverre Magnus är inte den första i kungafamiljen att vara russ, både hans morfar kung Harald och hans pappa kronprins Haakon fick ledigt från sina kungliga uppdrag när de själva gick sista året på gymnasiet, för att umgås med vänner.

Även storasyster prinsessan Ingrid Alexandra gjorde likadant, så sent som förra året.

Då döpte hon och hennes grupp vänner från Elvebakkens gymnasieskola i Oslo sin buss till "Studio 23". De fick också hjälp av artisten Tix att skapa deras officiella "russelåt", något som inte är ovanligt bland elever som genomgår russetiden.

Ovanliga bilden på Sverre Magnus

Och nu är alltså tiden kommen för lillebror Sverre Magnus att även han få uppleva vad Ingrid Alexandra fick för ett år sedan.

Under torsdagen delade det norska kungahuset en bild på en exalterad Sverre Magnus, som även han tar studenten från Elvebakkens gymnasieskola med inriktning informationsteknologi och medieproduktion.

Vi kan bara ana att han just nu upplever en av de roligaste dagarna hittills!

Annons