Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT bekräftar: Beslutet för kungen och Silvia – aldrig hänt förr

01 maj, 2024, 14:00 
Nu kommer kanalen med ett historiskt besked – som påverkar kungen och drottning Silvia.
Annons

Nästa vecka blir det finfrämmat från grannlandet Danmark. Då kommer kung Frederik och drottning Mary på ett två dagar långt statsbesök, vilket även blir deras första som kung och drottning.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Enligt tradition börjar man alltid med att besöka den längst sittande regenten, det vill säga kung Carl Gustaf, och efter besöket kommer de ta sig vidare till Norge.

Räkna med att både kungen och drottning Silvia kommer att hälsa de varmt välkomna till Sverige, när de tas emot på Logårdskajen och Kungliga slottet måndagen den 6 maj.

Annons
Drottning Silvia och kungen
Den 6 maj välkomnar drottning Silvia och kungen det danska kungaparet kung Frederik och drottning Mary.Claudio Bresciani/TT

SVT:s beslut för kungen och drottningen

Det är det första danska statsbesöket sedan 1985. Första dagen består av en högtidlig välkomstceremoni, lunch på Kungliga slottet, möte med talmannen Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson, besök på Tekniska högskolan och en galamiddag på Kungliga slottet.

Stora delar av festligheterna kommer att filmas av SVT och sändas live både linjärt och på SVT Play.

”SVT direktsänder gästernas ankomst och inledande tal av kung Frederik X och kung Carl XVI Gustaf vid kvällens statsbankett på Kungliga slottet. Ted Wigren och Katarina Sandström leder sändningarna under dagen och Roger Lundgren är expertkommentator”, skriver SVT.

Annons

Historiska sändningen

Judit Ek, nyhetschef på SVT och Per Rådelius, exekutiv producent på SVT. säger att det känns kul att kunna erbjuda tittarna en historisk sändning av den här kalibern.

– Vi ser fram emot att bjuda in tittarna till stora delar av detta historiska statsbesök från Danmark. Utöver sändningarna hos oss i SVT får också alla EBU-medlemmar möjlighet att ta del av denna dag då vi står som Host Broadcaster.

Så här sänds det Kungliga statsbesöket från Danmark, måndag 6 maj:

Annons

SVT Play och SVT1
09.55–12.00
SVT Play
19.15–20.30

Drottning Mary och kung Frederik
Drottning Mary och kung Frederik besöker snart Sverige!Stefan Lindblom/TT

Foto: TT

Annons