Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT bekräftar: Tänker inte sända kungens speciella kväll

08 sep, 2023, 14:00 
Kungen och drottning Silvia
HALMSTAD 20230824Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till Högskolan i Halmstad med anledning av kungens 50-årsjubileum på tronen. I dag besöks Halmstad i Hallands län.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / kod 9200
SVT har beslutat sig för att inte sända kungens speciella kväll.
Annons

SVT har haft stora planer inför kungens firande av 50 år på tronen. Fredagen är späckad med först tacksägelsegudstjänsten Te Deum från Slottskyrkan, därefter högvaktsavlösningen och Kungl. Musikaliska Akademiens Sångarhyllningpå Yttre borggården.

Här får kungen och prinsessan Christina höra sin pappas röstBrand logo
Här får kungen och prinsessan Christina höra sin pappas röst

SVT:s besked – tänker inte sända

Höjdpunkten blir kanske kungens eget jubileumstal senare på kvällen. Yvette Hermunstad programleder sändningarna, men hon blir inte ensam på plats. Under sändningen kommer hon att gästas av profiler som Herman Lindqvist, historiker, författare och krönikör på Svensk Damtidning, Jenny Alexandersson, hovexpert på Aftonbladet och Elisabeth Tarras-Wahlberg, före detta informationschef för hovet.

Utöver kungens tal kommer tv-tittarna också få se andra tal från jubileumsmiddagen som hålls i Rikssalen på Stockholms slott.

Annons

Men en viktig del av firandet kommer inte att sändas. Dagen före det själva bemärkelsedagen, den 14 september, ska kungafamiljen till Kungliga operan för att se en jubileumsföreställning som högtidlighåller kungens 50 år på tronen. Till och med ökänt anonyme Chris O'Neill planerar att dyka upp.

Men föreställningen finns inte med i SVT:s tablå.

Musik kommer vi därmed bjudas på dagen efter bemärkelsedagen, alltså lördagen. Då har Stockholms stad anordnat en konsert i kungens ära, med artister som Tomas Ledin, Lill Lindfors och Molly Sandén med flera. Spelar gör även Johan Landqvists Orkester och komikern Zinat Pirzadeh är konferencier.

"Det är ett hedersuppdrag"

Yvette Hermundstad är ett väldigt passande val som programledare. Hon har skött sändningarna från Victoriakonserten flera år i följd, så hon är van vid uppdrag med kunglig prägel.

Annons

– Det är ett hedersuppdrag att programleda en så unik historisk händelse som H. M. Konungen – 50 år på tronen. Jag ser mycket fram emot jubileumsdagarna med många spännande gäster i studion, folkfest på gatorna, kunglig kortege, konsert och hyllningar. Det gläder mig stort, säger Yvette i ett pressmeddelande.

Kommentatorer i sändningen är Ted Wigren och hovexperten Roger Lundgren.

Annons