Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT kan bli straffade för bilden på prins Oscar – lät bli att censurera

30 aug, 2023, 14:00 
Prins Daniel och prins Oscar

SVT riskerar att straffas för en bild på prins Oscar.

Annons

Prins Oscar gör en bejublad "cameo" i Carina Bergfeldts dokumentär om prins Daniel. Sjuåringen dyker upp iförd fullt fotbollsställ, mitt under intervjun.

– Oscar har varit på träningsläger i dag, i fotboll, säger Daniel i sekvensen.

– Mysigt att du kom upp. Vi ska strax sätta igång här. Då känner sig pappa lite lugn när du kommer med härlig energi.

Prins Daniel om skilsmässoryktena: ”Kan inte acceptera”Brand logo
Prins Daniel om skilsmässoryktena: ”Kan inte acceptera”

SVT kan fällas för bild på prins Oscar

En underbar scen – men också en potentiell mardröm för SVT. På Oscars fotbollströja ser vi nämligen flera företagsloggor skymta förbi i bild, bland annat för sportjättarna Adidas och Stadium.

Prins Oscar
Företagsloggorna syns tydligt!

SVT har genom åren fått otaliga anmälningar till Granskningsnämnden när olika företagssymboler figurerat i program. Så här står det i lagen.

Annons

"Program som inte är reklam får inte otillbörligt gynna kommersiella intressen. Det innebär att programmet inte får 1. uppmuntra till inköp eller hyra av varor eller tjänster eller innehålla andra säljfrämjande inslag, eller 2. framhäva en vara eller en tjänst på ett otillbörligt sätt."

SVT blev exempelvis anmälda när Kalle Moreaus bar en keps med ishockeylaget Leksands logga i programmet Moreaus med mera.

”Anser att Kalle Moreaus har otillåten reklam på sin keps i programmet Moraeus med mera. Då Leksands IF är ett börsnoterat kommersiellt företag anser jag att inte det skall göras reklam på detta sättet i SVT. Kalles keps har reklamplats som syns i rutan hela tiden”, skrev personen som anmälde SVT då.

SVT:s svar – direkt till Svensk Dam

SVT valde därefter att sudda ut Leksandsloggan, för att undvika ytterligare anmälningar.

Svensk Dam har varit i kontakt med SVT angående loggorna på Oscars tröja. De fattade ett aktivt beslut att inte sudda ut loggorna den här gången.

– Kalle Moraeus fick inte bära en Leksandskeps eftersom han i det fallet du nämner var programledare. SVT:s programledare kan inte bära tröjor/kepsar/kläder/skor med logga, men t ex vid intervjuer med fotbolls-/ishockeyspelare i samband med match/träning så blurras dessa loggor inte. Prins Oscar gjorde bara ett mycket snabbt besök i Carina Bergfeldts intervju med prins Daniel och eftersom prinsen inte var något som återkom i intervjun valde redaktionen att inte blurra dessa loggor, säger SVT:s marknadsdesk.

Annons