Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-profilen plötsligt uppringd av prins Daniel: ”Ville träffas...”

17 dec, 2023, 12:58 
AvPer-Eric Malm

Svensk Damtidning har tagit ett snack med historikern och tv-profilen Christopher O'Regan om nya Youtube-satsning, singellivet – och om ett oväntat telefonsamtal från prins Daniel.

Annons

Se blixtsnabba kärleksgesten från Daniel som räddar Victoria!Brand logo
Se blixtsnabba kärleksgesten från Daniel som räddar Victoria!

Hej Christopher, hur mår du i dag?

– Jag lever i något slags blandtillstånd. Jag är lycklig med livet och jag bor i Gamla stan, som jag drömde om som liten, men samtidigt så är jag väldigt, väldigt trött. Det är paradoxalt nog förbannelsen med ett fritt jobb, att det på något sätt kräver ett konstant energipåslag och risken finns att man bränner ut sig.

Du har din dotter hos dig fem dagar i veckan, hur kommer det sig?

– Hennes mor är helgmamma. Alice går ju i skolan här, måndag till fredag, så det är av praktiska skäl som vi har löst det så just nu. Istället för jag och mitt ex ska dela lika på tiden, och Alice få en timmes resväg till och från skolan varannan vecka - i stekande hetta, snöstormar och skyfall. Jag möts inte sällan av höjda ögonbryn och frågan ”går mamman med på det”, men det är ju ingen som skulle undra samma sak om det gällde en pappa.

Historiken Christopher O'Regan i Gamla stan i Stockholm.
Christopher O'Regan skilde sig för sex år sedan.

Hur är du som pappa?

– Jag är hundra procent närvarande, som mentor och vän. Jag ger Alice all den närhet och uppmärksamhet som jag kanske inte alltid upplevde att jag själv fick när jag var liten och kände mig ensam. Jag är extremt noga med att lyssna på allt hon har att berätta, inte bara när det handlar om lite större bekymmer, utan även vad de lekte på rasten och så.

Annons

Christofer O'Regans jakt efter kärlek

Folk som följer dig på sociala medier kan lätt få för sig att du aktivt söker efter en ny kärlek?

– Det kan jag absolut förstå. Jag har varit singel sedan skilsmässan för sex år sedan. Vi drivs ju av kärlek och hur mycket min dotter än ger mig så är tvåsamheten inte något som jag har slutat snegla på. Men det är svårt. Amor ska ju skjuta av två pilar samtidigt och träffa precis rätt. I min ålder så har man inte heller samma hjärna, inte samma desperata driv. Det är lite skönt faktiskt att ha kommit till insikten att fysisk attraktion inte räcker utan att man även måste vara på samma plan emotionellt.

Berätta om dina böcker?

– Jag har skrivit fem böcker om svensk historia och de två viktigaste har tryckts i nyupplagor som går att beställa på nätet. Dessa beskriver den riktiga bilden av vardagslivet i Stockholm på 1700-talet. Det var inget idealsamhälle, det är jag alltid noga med att påpeka, men verkligheten är långt ifrån den nidbild som ofta sprids. Barnen kunde räkna, läsa och skriva, supandet var inte överdrivet och framförallt så var det absolut inga pottor som tömdes ut genom fönstren. Gatorna i staden var upplysta, barnadödligheten låg och renhållningen bra. Utländska besökare i staden var djupt imponerade av Stockholm.

Annons

Hur kommer det sig att du tidigt började med stadsvandringar i Gamla stan?

– Historieintresset har jag haft sedan jag var väldigt liten och det är väl något som inympats av båda mina föräldrar. Mamma tog mig tidigt med på en stadsvandring med Jack the Ripper som tema och den betydde mycket för mig. Vi gick i gränderna i stadsdelen Whitechapel i östra London, där det mesta var sig likt sedan 1800-talet. Guidens fina humor, vältalighet och djupa kunskap imponerade stort. Tänk om man kunde bli som han Tre år senaste så var jag sexton år gammal och hade satt ihop min första egna stadsvandring i Gamla stan. Det är 35 år sedan nu och jag utgår fortfarande från samma plats på Slottsbacken. Det känns fint på många sätt.

Historiken Christopher O'Regan i Gamla stan i Stockholm. Foto: Stefan Jerrevång 2020
Sedan flera år tillbaka håller Christopher i stadsvandringar i Gamla stan.

Talat ut om kungliga blodet

Hur går det för din Youtube-satsning?

Det är ett fantastiskt verktyg för mig att nå ut till historieintresserade, som tack vare den enorma teknikutvecklingen håller en extremt hög kvalitet. För bara tio år sedan skulle varje program ha kostat tiotusentals kronor att producera, men i dag kan jag helt på egen hand redigera, göra åkningar och få ett perfekt ljud. Jag har en öppen kanal och en medlemskanal som kostar 49 kronor i månaden.

Annons

Din pappa är irländare och det påstås att du är av kungligt blod, ligger det någon sanning i det?

Nja, O´Regan är det gamla gäliska namnet för regent och det finns inte mycket nedtecknat om kungarna på Irland under 800-talet. Men när jag fick redan på det gick jag i mellanstadiet och jag försäkrade mina kompisar att de inte behövde behandla mig annorlunda bara för det. Alice är väldigt stolt över detta, som kvartsirländska, och när hon skar sig en gång som liten så var hon väldigt orolig över att det skulle vara just det irländska blodet som rann ut.

Har du träffat någon i kungafamiljen?

– Jag har varit på galamiddag på slottet och fått hälsa på dem. Prins Daniel hörde dessutom en gång av sig och ville träffas och fråga lite om mig och min verksamhet. Det var ett verkligen ett avslappnat och ledigt samtal om ditt och datt.

Prins Daniel
Cristopher fick en dag ett samtal från prins Daniel.

Namn: Christopher O´Regan

Född: 28 sep 1971 i Stockholm

Bor: Gamla stan, Stockholm

Familj: Dottern Alice, 8 år

Gör: Skriver om svensk historia, arrangerar stadsvandringar i Gamla stan

Aktuell: Youtube-kanalen Christopher O´Regans 1700-tal

Annons