Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-profilen Ulf Wallgren berättar om nya karriären

16 aug, 2020, 07:00 
AvEmma Sanderberg
Han blev SVT-Ulf med hela svenska folket, men lämnade journalistiken bakom sig för att ägna sig helt åt yoga. Ulf Wallgren berättar om hur det faktiskt kändes att lämna programledarrollen bakom sig.
Annons

Nyårsdagen 2017 släcktes studiolamporna på SVT och Ulf Wallgren, 66, lämnade sin programledarroll på Rapport för gott. Efter att ha jobbat inom journalistiken sedan han var 16 år och som programledare för SVT med obekväma arbetstider sedan flera år tillbaka kände han sig klar.

– Det är ständigt upp till bevis att man ska duga och vara på topp. Pressen som ingår i jobbet i kombination med de knepiga arbetstiderna började slita på kroppen. Vid 62 års ålder hade det gått för långt och tyngst var morgonsändningarna där man började 03 på natten och skulle hem och försöka sova på eftermiddagen, berättar Ulf Wallgren.

SVT:s nya villkor fick Ulf att sluta

Trots det hårda tempot trivdes han väldigt bra på SVT. Han berättar om de fina och roliga arbetskollegorna samt möjligheterna att vidareutveckla sig som journalist och programledare. Men plötsligt förändrades arbetet och villkoret för att jobba kvar var att arbeta morgonskift, vilket Ulf, som några år tidigare blivit utbränd och drabbats av en depression, kände att han inte skulle klara av.

Annons

– Det var inte helt lätt att bara kliva ut ur huset och lämna allt bakom sig, jag trivdes jättebra. Samtidigt hade jag kommit till en punkt i livet där jag kände att antingen bryter jag nu eller så blir inte det här bra rent hälsomässigt, säger Ulf.

Ulf Wallgren
Ulf Wallgren arbetar numera som yogalärare.

Ett par år innan förändringarna på jobbet hade Ulf börjat med yoga. Han letade efter ett sätt att balansera upp den stressiga vardagen på jobbet och varva ned och kom i kontakt med yogan. Efter att han hållit på med det ett tag fick han förslaget på studion han gick på om han kunde tänka sig utbilda sig till yogalärare. Så när de nya villkoren på jobbet blev verklighet bestämde han sig nästan direkt. Han skulle sadla om och börja med yoga på heltid.

Annons

– Jag tänkte först att “hallå, jag är ingen pedagog?”, men jag kom över att jag inte trodde att jag skulle kunna vara en vidare bra yogalärare och det visade sig att det gav mig väldigt mycket. Först blev jag yogainstruktör, sedan yogalärare och i höst blir jag färdigutbildad yogaterapeut vilket innebär att läkare kan remittera till mig och att jag kan träffa en klient i taget och gå in mer på djupet, berättar Ulf.

Ulf arbetar med yogaformen Mediyoga

Det finns många olika sorters yoga och det som Ulf arbetar med kallas för mediyoga vilket är en terapeutisk yogaform med syfte att skapa balans både fysiskt, psykiskt och emotionellt. Mediyogan tar fasta på kroppens självläkande egenskaper och Ulf berättar om hur givande det är att kunna hjälpa andra precis som han själv blivit hjälpt.

– I början hade jag svårt att fatta att det är så verkningsfullt, men det har kommit människor till mig som till exempel har ryggproblem och fått beskedet av läkarna att det enda som gäller är operation. Sedan kör de ett år med mediyogan och är kvitt sina smärtor. Folk är väldigt tacksamma, säger han.

Ulf Wallgren

Ulf och hans hustru Kjerstin Oscarson bor i Norra Djurgårdsstaden som de har gjort sedan barnen flyttade ut. En vanlig dag brukar Ulf gå upp och yoga en timme kring 08 för att sedan äta frukost och läsa tidningen. Därefter blir det antingen förberedelser inför yogaklasser, yogahelger och yogaretreats eller administrativt arbete. Efter lunchen brukar han få in en promenad eller en cykeltur innan han jobbar resten av eftermiddagen för att sedan umgås med Kjerstin eller prata med sina barn och barnbarn på telefon. Coronapandemin har dock påverkat arbetet en hel del.

Annons

– Förra hösten hade mina klasser verkligen satt fart, men sedan blev det en tvärvändning när färre vågade gå ut och sätta sig med andra människor, men jag var ganska snabb med att ställa om till onlinekurser. Det är lite annorlunda, men det har fungerat jättebra. Jag har behövt ställa in två yogaretreats utomlands som vi skulle haft i Frankrike och Italien samt ett flertal yogahelger. Jag har själv varit väldigt försiktig, jag börjar närma mig 70 strecket och därmed riskgruppen, berättar Ulf.

Ulf Wallgren

Alla år som programledare satte sina spår och många tänker på Ulf som “sin” programledare och saknar honom i tv-rutan. Ulf berättar han att han fick en otroligt fin kontakt med publiken genom åren och när han sedan slutade hörde mängder av människor av sig.

Annons

– Många hörde av sig och önskade lycka till och tyckte det var jättemodigt att ta steget att sadla om. Jag förstod nog inte hur pass stor kontrast det var att gå från programledare på Sveriges största nyhetsredaktion till att sätta sig på en yogamatta i en källarlokal. Det slog mig också att det nog är många som själva funderar på sina liv, om de har valt rätt och på saker de skulle vilja utveckla men inte vågat göra, konstaterar han.

På frågan om hur länge han kommer hålla på med yoga, skrattar han och svarar:

– Jag kanske blir Sveriges äldsta yogalärare. Nej men så länge jag tycker det är kul och mår bra av det har jag en drivkraft i det. Jag tror alla har behov av att hitta lugnet inom sig själva i den här turbulenta världen, avslutar han.

Annons