Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-stjärnans erkännande om middagen med Silvia – ville hem: "Stelt"

21 apr, 2024, 09:00 
Vad är väl en bal på slottet? Jo, rätt stel, om du frågar SVT-profilen Carina Berg.
Annons

Många drömmer om att det en dag ska dimpa ner en inbjudan till en tjusig galamiddag på slottet i brevlådan. Tyvärr är det få förunnat, även om vår kungafamilj faktiskt är rätt generösa med sina gästlistor.

Men en av de som faktiskt fått komma in i slottets vackra lokaler för en middag med kungaparet är SVT-profilen Carina Berg – som inte är lyrisk när hon berättar om upplevelsen.

Uppgifter: Victoria till Eurovision • Abdikerar – men vägrar säga när • Sofias stilsäkra statementlook – 3 kungliga snackisar från vecka 16!Brand logo
Uppgifter: Victoria till Eurovision • Abdikerar – men vägrar säga när • Sofias stilsäkra statementlook – 3 kungliga snackisar från vecka 16!

SVT-profilerna inbjudna till middag med drottning Silvia

Året var 2011, och Sverige hade besök av det estniska presidentparet Toomas och Evelin Ilves. Som vanligt när det är statsbesök, bjöd kungaparet in till middag på slottet för att välkomna sina gäster.

Annons

Dessutom bjöd de in svenskar med estnisk koppling, och därmed fick programledaren Kristian Luuk en inbjudan. Vid tillfället var han gift med Carina Berg, och hon fick således följa med som hans plus en.

Drygt 160 gäster åt middag i Karl XI:s galleri, och det serverades bräckta pilgrimsmusslor, confit på torskfilé med mandeltäcke, helstekt Bresseduva med rostade hasselnötter. Till dessert blev det mandaringlass med passionsfruktmaräng och kokoskräm – lyxigt värre!

Drottning Silvia och kungen med Estlands presidentpar
En suddig bild från 2011:s galamiddag.
Annons

Carina Berg om middagen på slottet: "Stelt"

Men Carina Berg hade inte "the time of her life". I podcasten Fördomspodden med Emil Persson, berättar hon om upplevelsen:

– Stel. Och rolig på så sätt att det verkligen var som om man var en statist.

– Och sen så gick vi dit och hade obekväma skor och då satt jag bredvid någon greve som kändes lite så här... Han pratade bara om Alsaceviner och kanske inte jättegott om invandring...

Efter middagen gick sällskapet till cigarrummet, där man var tvungen att stå upp. Carina hade obekväma högklackade skor, och ville hem:

Annons

– Så då väste jag till Reinfeldt som stod bredvid oss och var trevlig, att "nu går jag hem" Och då sa han "det får man inte göra innan kungen har brutit taffeln" Så jag lärde mig väldigt mycket där, berättar hon.

– Väntade du då på den här satans taffeln?, frågar Emil Persson.

– Jo. Men varför hade de inga stolar i det här rökrummet?

– Då skulle alla stå och titta på och hoppas på att kungen skulle gå hem.

Carina Berg
Carina Berg ledde årets Melodifestival.Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons