Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT:s En kunglig affär visar avklädda bilder och drar upp skandalen som skakade hela Sverige

25 dec, 2021, 07:00 
Ola Brising
Sverrir Gudnasson i SVT:s En kunglig affär
Kärleken mellan kung Gustaf V och Kurt Haijby står i fokus när SVT:s presenterar sitt juldrama ”En kunglig affär”.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 50?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 50?

Årets stora tv-drama i SVT handlar om den så kallade Haijbyaffären som briserade år 1952 i de svenska tidningarna. Restaurangägaren Kurt Haijby (Sverrir Gudnason) åtalades för att ha pressat hovet på stora summor pengar. Han hotade med att annars gå ut offentligt med sin romans med kung Gustaf V (Staffan Göthe).

Kärleksaffären med Kurt Haijby och Gustav V visas i SVT

Att Kurt verkligen hade en kärleksaffär med den gamle kungen råder det inga större tvivel om, och det är just deras kärlek ”En kunglig affär” kretsar kring. I den inledande delen av tv-serien träffas de två då restaurangägaren, som tidigare dömts för bedrägerier liksom vållandet av en polis död, söker audiens hos kungen 1933 för att denne ska ge honom rätt att sälja sprit på restaurang Lido på Kungsgatan i Stockholm, vilken han nyligen köpt med sin fru Anna (Sanna Krepper).

Kurt Haijby och Gusav V i En Kunglig Affär SVT

Den 78-årige kungen bjuder tillbaka 39-årige Kurt till slottet senare samma kväll. Han börjar flirta ogenerat, varpå Kurt besvarar konungens inviter. Under de första mötena är det tydligt att kungen styr även deras relation, men snart förskjuts maktbalansen.

Annons

Kurt lindar snart kungen kring sitt lillfinger, manipulerar till sig dyrbara gåvor och hjälp med renoveringen av restaurangen i utbyte mot sex. Frun Anna är till att börja med lyckligt ovetande, fast hon inte förstår var alla nya lyxartiklar kommer ifrån. I slutet av del ett hittar hon dock kärleksbreven kungen skickat och ställer maken till svars.

I den inledande episoden av ”En kunglig affär” har man fokuserat på maktförskjutningar som sker i relationen mellan kungen och hans unge älskare. SVT har dessutom riktat lite extra mycket fokus på den sexuella spänningen dem emellan och alla avklädda bilder för att det inte är en serie för tittare av det mer pryda slaget.

Foto: TT, SVT

Annons