SVT:s misstag i sändning – bilderna som Madeleine ville stoppa

När känsliga ämnen dyker upp i media kan det vara bättre att inte behöva uppleva dem igen...

När Victoria och Daniel annonserade att de skulle gifta sig blev hela svenska folket eld och lågor. Det var decennier sedan vi hade haft ett kungligt bröllop i Sverige, och att kronprinsessan skulle bli först ut av kungabarnen var kanske ingen överraskning.

Hela Sverige väntade med spänning på den stora dagen, och intresset för kronprinsessparet sköt i höjden.

”Tv och tidningar fylldes nu av rapporteringar om det kommande bröllopet. SVT sände två veckor i rad en oerhört välgjord dokumentär om Victoria och Daniel, av Olle Häger. Den gick tillbaka i tiden till Victorias och Daniels barndomsår och fram till nutid. Olle Häger hade rest runt i Sverige och träffat allt från tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin till Daniels barndomsvän Andreas Nylin.”

Kungafamiljen ville inte att Madeleine skulle se och uppröras av den gamla intervjun med ordn om Jonas.

Men det ökade intresset stannade inte vid Victoria och Daniel utan intresset spillde över även på syskonen, något som fick konsekvenser för Madeleine, vilket Johan T Lindwall skriver i boken Victoria: Prinsessa och mamma.

”Olle Häger hade också klippt in gamla intervjuer med kungafamiljen. Ett klipp i dokumentären blev dock inte så lyckat: en fyra år gammal intervju med drottning Silvia där hon hyllade Jonas Bergström. Madeleine hade ingen aning om intervjun borta i USA, och resten av kungafamiljen kunde andas ut. Jonas Bergström var i det här skedet ett mycket känsligt ämne för Madeleine.”

Lyckligtvis undvek de den besvikelsen för Madeleine, och nu är ämnet inte alls lika känsligt längre!

Foto: TT