Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tårfyllda beslutet – där sanningen om drottning Silvia, 80, kommer fram

28 maj, 2024, 06:00 
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia och kungen tog beslutet tillsammans – och nu kommer allt upp till ytan, med alla tårfyllda detaljer, som visar var kungaparet står.
Annons
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”Brand logo
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”

Kungafamiljen är i den unika positionen att både vara representanter för Sverige med uppgiften att värna om det kungliga kulturarvet samtidigt som de också just är en familj, med privata sidor.

En balansgång vi får se utspela sig framför våra ögon, och en gång blev det särskilt tydligt, när namn skulle väljas till kungaparets lillsessa, Madeleine.

Här tog nämligen kungen och Silvia ett speciellt och lite oväntat beslut, men ack så det spelar på känslosträngarna. Och nu riktas alla blickar mot valet igen.

Silvias och kungens beslut – rörande sanningen

Det här med att välja namn till kungliga bebisar är inte något som sker lättvindigt. Nej, här finns det en uppsjö av aspekter att ta hänsyn till, inte minst att de kungliga namnen brukar ha rötter i släkthistorien.

Annons

Det här är ett sätt att befästa och symboliskt stärka kontinuiteten i tronföljden, vilket vi tydligt kan se när det kommer till kronprinsessans alla namn.

Sveriges framtida drottnings hela namn är Victoria Ingrid Alice Désirée, varav alla enkelt går att härleda bakåt i den kungliga släkten.

Namnet Victoria kommer från kronprinsessans farfars farmor, drottning Victoria av Sverige, Ingrid från drottning Ingrid av Danmark, som är vår svenska kungs faster, Alice kommer från Victorias mormor Alice Sommerlath och Désirée efter den första Bernadotte-drottningen, och så heter ju även kungens syster Désirée.

Visst blir man rörd när man ser att varje namn är så symboliskt laddat? Men lika rörd kan man bli när det kommer till kungaparets andra dotter, Madeleine, där kungaparet tänkte lite annorlunda.

Kungaparets speciella och tårfyllda beslut för dottern

Detta uppmärksammar nu norska Se och Hör, det vill säga att kungaparet inte valde det klassiska spåret när det kom till Madeleines fulla namn, utan i stället tycks ha valt två namn av den enkla anledningen att de tycker om de, och att de går bra ihop.

Nyfödda prinsessan Madeleine
Nyfödda Madeleine, och kungaparet tog ett speciellt beslut när det kom till prinsessans namn. Foto:Claes Lewenhaupt / TT /

Madeleine heter Madeleine Thérèse Amelie Josephine, där de två första sticker ut just för att de inte har någon tydlig förankring i släkten.

Annons

Josephine och Amelie däremot går i linje med den kungliga traditionen, där det förstnämnda kommer från drottning Josephine som gifte sig med Sveriges kronprins Oscar, och det sistnämnda från drottning Josephines syster, Amélie av Leuchtenberg, som blev kejsarinna av Brasilien.

Så när det kommer till kungabarnens namn har kungen och Silvia tagit beslut som man blir riktigt rörd över, både när de väljer att hedra familjen, och när de går på sin magkänsla och väljer namn de helt enkelt tycker är vackra. Det visar ju något större kring kungaparet och hur hur de tar sig an det kungliga ämbetet.

Foto: TT

Annons