Ted Gärdestads sista tid i livet – lämnade familjen

Ted Gärdestad drog sig undan från sin familj.

Ted Gärdestad drog sig undan från sin familj under sina sista år i livet.

På måndag är det 23 år sedan Ted Gärdestad gick bort. Det tragiska dödsfallet satte djupa spår hos alla de som älskade Ted och hans musik – och vetskapen om artistens kamp mot sina psykiska besvär gör att de annars så somriga färgerna i låtar som “Jag vill ha en egen måne” och “Satellit” framstår som lite mörkare. Gärdestads musik – med texter av brodern Kenneth – har ju något sorglustigt över sig, det är svärtan som märks bland de hoppfulla melodierna som gör musiken så speciell.

Popmusikälskare i Sverige har haft över två decennier på sig att bearbeta Ted Gärdestads bortgång. De senaste åren har det märkts ett uppsving i intresse – något som märktes tydligast i samband med att filmen “Ted – för kärlekens skull” släpptes 2018. Kenneth Gärdestad, som gick bort ett par månader efter filmpremiären, ingick i teamet som arbetade på filmen. Han sa till Expressen kring premiären:– Självklart är jag glad över att man gör en film om Ted, att vår musik får vara med i ett sådant sammanhang.

LÄS MER: Ted Gärdestads exfru Lotta berättar sanningen – över 23 år efter självmordet

Ted gick med i sekt

Ted Gärdestad led under sina sista år av eskalerande psykiska problem. Efter hans självmord fick brodern Kenneth reda på att läkarna antog att Ted led av schizofreni. Ted, som var småbarnspappa, gled undan från sin familj, och inte bara mentalt. Under en period levde han i USA som medlem i sekten Bagwan. Vännen Per Ragnar har berättat i dokumentärfilmen ”Ted Gärdestad – För kärlekens skull”:

– Teddan var en sökare, det är det epitet jag främst sätter på honom. Han grubblade över tillvaron, reinkarnation, livet och döden. När Baghwan kom in i hans värld och han bytte namn blev det bingo för honom, att få lämna det här idolskapet. Sedan drog han i väg till USA. Det var inte Teddan som kom tillbaka.

Foto: TT