Tegnells varning till Sofia: ”Finns en överrisk”

prinsessan sofia anders tegnell

TT
Prinsessan varnas efter de nya uppgifterna.
Prinsessan Sofia avslöjar detaljerna om jobbet på Sophiahemmet!
Slå på ljud

Det har varit många besked inom kungafamiljen de senaste veckorna. Först kom nyheten att prins Carl Philip och prinsessan Sofia drabbats av corona, därefter meddelade hovet att Sofia är gravid och är beräknad att föda sit tredje barn i slutet av mars eller början på april.

Varningen till prinsessan Sofia – större risk

Men utanför fönstret pågår fortfarande en pandemi och det gäller att vara vaksam för att inte själv råka drabbas eller bidra till en ökad smittspridning i landet. Under torsdagen var det många nya besked som kom angående viruset. Sjukhuspersonal ska snabbtestas och vaccineringen ska starta redan i mellandagarna, men Anders Tegnell passade även på att påpeka att gravida kvinnor bör vara försiktiga.

– Det finns en överrisk för dem. Och därför vill vi skicka med signalen att det är extra viktigt, precis som för alla i riskgrupperna, att vara extra noga med att följa rekommendationerna för att undvika smitta, säger Tegnell.

prinsessan sofia

Prinsessan Sofia har ställt upp som vårdbåträde på Sophiahemmet sedan i våras.

TT

– Det gäller under hela graviditeten men speciellt den sista tiden inför förlossningen då riskerna egentligen uppstår framför allt då man kommer in och har pågående infektion vid förlossningen.

Den här informationen gäller i allra högsta grad för vår prinsessa, som nyligen varit drabbad av viruset men tack och lov i en väldigt mild form. Det bör enligt Folkhälsomyndigheten ge henne visst skydd, men det finn flertalet exempel på personer som fått viruset två gånger så vörsiktighet bör fortfarande antas.

Bekräftas av hovet – Sofia fortsätter jobba

På krisinformation.se finns det ytterligare information kring vad som gäller för gravida och riskerna med coronaviruset.

”Du som är gravid ska inte ha arbetsuppgifter som innebär att du exponeras för coronaviruset. Som gravid ska du inte arbeta med behandling eller omvårdnad av patienter eller omvårdnadstagare med konstaterad infektion av covid-19. Detta på grund av de särskilda risker som kan kopplas till den som är gravid. Försiktighetsprincipen ska råda, alltså att fler skyddsåtgärder vidtas hellre än för få.” skriver de på hemsidan.”

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftade till Svensk Damtidning under torsdagen att prinsessan Sofia ska fortsätta sitt arbete på Sophiahemmet så länge hon kan.