Thailands kung till sjukhus

Thailands kung till sjukhus

Thailands populäre 81-årige kung lades in på sjukhus i helgen då han drabbats av feber och trötthet. Han är den kung som nu suttit längst på tronen i hela världen.

Kung Bhumibol Adulyadej av Thailand togs in på sjukhus i Bangok i helgen efter att ha drabbats av feber, trötthet och aptitlöshet. 81-åringen är den monark i världen som suttit på tronen längst tid. Kanske inte så konstigt att han börjar bli lite trött…

Vördad som en gudomlighet

Kung Bhumibol är mycket populär och djupt vördad av thailändarna och hans hälsotillstånd väcker stor oro bland befolkningen. Premiärminister Abhisit Vejjajiva har dock meddelat medierna att det inte finns något att oroa sig för just nu, det hela ska bara vara en “rutinhälsokontroll”. Folk har ändå visat sin omtanke och vallfärdat till sjukhuset för att be böner och framföra sina välgångsönskningar.Några hävdar att de ska stanna där tills kungen tillfrisknat. Vissa ser honom nästan som en gudomlighet.

Den gamle monarken har länge setts som den enda enande frontfiguren för en nation som  haft 26 preimärministrar och 17 militärkupper (!) under hans 63-åriga regeringstid.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: TT