Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

The Crown: Vad är sant och falskt i nya säsongen med Diana?

22 nov, 2020, 18:00 
AvCHARLOTTE OSCARSSON
prinsessan diana i the crown på netflix
Vi har tagit reda på vad som är sant och vad som är ren fiktion i den nya säsongen av The Crown, med prinsessan Diana i spetsen. Fick Diana till exempel välja sin egen förlovningsring?
Annons
7 saker du inte visste om prinsessan DianaBrand logo
7 saker du inte visste om prinsessan Diana

Den efterlängtade fjärde säsongen av The Crown har har blivit en snackis världen över. Det första avsnittet sändes söndagen den 15 november och serien finns att hitta på Netflix. Efter tre dramatiska säsonger har serien gått i en ny era – åren med prinsessan Diana.

Men vad är sant och vad är falskt i Diana-säsongen? Många har undrat och vi på Svensk Dam hoppas att vi kan reda ut några frågetecken! Vad stämmer överens med verklighet och vad är påhittat för att skapa en bra show.

Dejtade prins Charles Dianas äldsta syster innan de träffades?

Ja. Diana presenteras för tittarna via hennes stora syster Lady Sarah i det första avsnittet. Året var 1977 och den 29-årige prins Charles träffade tillfälligt Lady Sarah, som närmade sig nyckelålder för att gifta sig. Det var första gången han träffade dåvarande Lady Diana Spencer via hennes syster - som han beskrev henne som "väldigt rolig och full av liv", sa Charles i den berömda förlovningsintervjun, år 1981.

Annons

Vann Diana kungafamiljens förtroende under sitt första besök på slottet Balmoral i Skottland?

Ja. Diana gjorde ett väldigt gott intryck på kungafamiljen med sin charm. I avsnitt två av serien får tittarna se hur Diana lyckas charma kungafamiljen, bland annat med sin erfarenhet som jägare.

En helg på Balmoral Castle kan beskrivas som ett "make it or break it"-test för kungafamiljen."De som framgångsrikt navigerar sig i det sociala minfältet på Balmoral accepteras av kungafamiljen. De som misslyckas försvinner från den kungliga familjen", berättar författaren till Dianas självbiografi, Peter Morton.

Fick Diana välja sin egen förlovningsring?

Ja. Prinsessan Diana var känd för att gör saker och ting på sitt eget vis. Samma sak gällde förlovningsringen som Diana fick välja själv med 14 diamanter till värde av 30 000 pund. Ringen var dessutom väldigt lik hennes mors förlovningsring, som vi får se i avsnitt två.

Annons

Hade prinsessan Anne en affär med sin livvakt?

Ja. Anne, Charles syster, hade under sitt första äktenskap en affär med kommendören Timothy Laurence. Och det blev förstås en stor skandal när deras heta kärleksbrev dök upp i pressen. Men Anne struntade i skandalen och gifte sig med sin älskare.

Försökte prinsessan Margaret stoppa prins Charles och prinsessan Dianas bröllop?

Det finns inga bevis för att Margaret var emot prins Charles och Dianas relation före bröllopet, som hon gör i avsnitt tre. Skådespelaren Helena Bonham Carter har även sagt att hon kom på idén att hennes karaktär prinsessan Margaret skulle motsätta sig prins Charles och prinsessan Dianas äktenskap.

Är prinsessan Anne prins Philips favoritbarn? Och är prins Andrew drottningens favorit?

Drottningen har alltid haft en särskilt förhållande till sonen Andrew. I verkliga livet har prinsessan Anne och hennes far verkligen ett nära band och delar många gemensamma intressen, till exempel kärleken till hästar.

Annons

Eileen Parker, som är fru till Philips nära vän Mike Parker, har berättat för Daily Mail att "Philip alltid ha roligare med Anne och att Charles är mer som drottningen, medan Anne är mycket som prins Philip."

Foto: TT

Annons