Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tidigare anställd bryter tystnaden – så är Victorias relation bakom kulisserna

11 apr, 2023, 08:30 

Elisabeth Tarras-Wahlberg arbetade vid hovet i 32 år.
Nu berättar hon om hur relationen med kungafamiljen ser ut i dag.

Annons

När Elisabeth Tarras-Wahlberg anställdes som pressassistent vid hovet 1976 var miljön främmande. Uppdragen var av simplare karaktär och kunde handla om att svara på frågor om kungens nattliga vanor.

Här är kungafamiljens bästa vänner!Brand logo
Här är kungafamiljens bästa vänner!

32 år senare hade Elisabeth haft roller som informationschef och hovmarskalk. Med tiden hade arbetsuppgifterna blivit betydligt seriösare och hon hade tvingats parera flera skandaler.

Till slut ville hon pröva vingarna på annat håll. När hon blev erbjuden en tjänst som protokollexpert hos emiren i Qatar begärde hon om tjänstledigt, har hon berättat i sitt sommarprat i finska YLE.

Annons
Elisabeth Tarras-Wahlberg
Elisabeth Tarras-Wahlberg arbetade vid hovet i 32 år.

Elisabeth Tarras-Wahlberg återvände inte till hovet

Elisabeth hade hoppats på ett exotiskt äventyr. I stället slutade det med att kontrasterna mellan hovet i Qatar och Sverige blev för stora. Hon återvände hem till Sverige, men aldrig till hovet.

– Kronprinsessan Victoria hade fått en ny hovmarskalk och det fanns inga andra lämpliga tjänster lediga. Och då hade jag redan prövat mina vingar, så jag bestämde mig för att fortsätta flyga, sa Elisabeth Tarras-Wahlberg i sommarpratet.

Annons

I stället blev det en karriär som kunglig expert i TV4, som varvades med konsultuppdrag för olika kommunikationsbyråer. Efter 32 år vid hovet hade Elisabeth Tarras-Wahlberg skaffat sig en unik inblick.

Kronprinsessan Victoria och Elisabeth Tarras-Wahlberg
Kronprinsessan Victoria och Elisabeth Tarras-Wahlberg.
Annons

Så är relationen med kungafamiljen i dag

Trots Elisabeths ständiga närvaro och mångåriga arbete, blev hon aldrig speciellt tajt med kungafamiljen. De var tydliga med att göra skillnad på sitt privata och sitt ”officiella liv”.

– När man har som uppdrag att kommunicera med medierna är det faktiskt rätt bra att inte vara allt för inblandad i det privata. Men någon gång ibland, exempelvis när jag var nere på Solliden i samband med kronprinsessans födelsedag, bjöds jag in till de privata gemaken, säger hon till Amelia.

– Jag har fortfarande kontakt med kungafamiljen, framför allt med kronprinsessan och hennes familj, vilket ju är rätt naturligt eftersom kronprinsessan och jag jobbade nära varandra i många år. Jag hälsar på dem på Haga då och då.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria besöks av Elisabeth Tarras-Wahlberg på Haga slott emellanåt.

Foto: TT

Annons