Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tidigare anställd vid hovet träder fram och berättar: "Grät av chocken"

27 okt, 2023, 13:00 
Kungafamiljen
En tidigare anställd vid hovet uttalar sig i en ny bok.
Annons

Elisabeth Olsson var drottning Silvias första hovdam. Året var då 1978, och Elisabeth var en god vän till kungafamiljen sedan länge, eftersom hennes föräldrar stod kungens mor, prinsessan Sibylla, nära.

Elisabeth gör inte många intervjuer, men hon gjorde ett undantag för den erfarne journalisten Ingrid Thörnqvist.

Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”Brand logo
Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”

Tidigare anställd berättar sanningen om drottning Silvia

Ingrids samtal med Elisabeth finns återgivet i en nysläppt bok, Yrke: drottning – makten och möjligheterna. I intervjun bjuds vi på många insikter om Silvia som person.

– Hon är genuint road av att träffa människor. Samtidigt är det nödvändigt och en självbevarelsedrift att värna om sin integritet i hennes situation. Att ha sitt innersta för sig själv och inte bli invaderad av alla som vill komma henne så nära inpå livet som möjligt, säger Elisabeth i Yrke: drottning.

Annons

Elisabeth var med om Silvias första tid som drottning. Det blev en prövning på många sätt för en ung kvinna i en ny kultur.

Elisabeth Olsson och drottning Silvia
När Elisabeth och Silvia möttes igen efter alla år blev det underbara scener!

– Och hon hade en man som var ... jag är mycket svag för honom, han är en härlig person ... men han var inte så lätt på den tiden. Hon flyttade in i sin mans lilla hushåll där han levt med en kammartjänare och en barsk finsk kokerska som svor så det osade. De upplevde att Silvia kom emellan dem och deras skötebarn. Detsamma kände några av kungens glada ungdomsvänner, säger Elisabeth i boken.

Elisabeth och Silvia var med om mycket tillsammans innan hon lämnade hovdamsposten 1982. Ett av de starkaste minnena, i negativ bemärkelse, kom när Silvia var på statsbesök i Tyskland, höggravid med prins Carl Philip.

– Det blev riktigt otäckt i Heidelberg. Det var så mycket folk och alla trängdes för att få se ”sin” Silvia. Det fanns flera cirklar med sä- kerhetsvakter runt kungaparet. De som stod närmast krokade arm för att hålla emot trycket. Risken var stor att någon skulle bli ner- trampad. I sista sekund lyckades kungen och drottningen ta sig in i bilen. Silvia log tappert hela tiden, men jag som hamnade mitt i tu- multet grät av chocken efteråt. De glada människorna hade blivit en galen mobb, det var ruskigt, säger Elisabeth i Yrke: drottning, som ges ut av Norstedts.

Annons