Tillbakablick: Prinsessornas fantastiska brudklänningar

De svenska prinsessorna var alla bedårande vackra på sina bröllop. Vi minns tillbaka på Victorias, Madeleines och Sofias brudklänningar.

De svenska prinsessorna har alla strålat i sina brudklänningar. Victoria och Sofia valde svensk design medan Madeleine valde italienska Valentino. Det var Pär Engsheden som skapade kronprinsessan Victorias klänning och Ida Sjöstedt som gjorde prinsessan Sofias spetsdröm.

Lyckligt brudpar.

Lyckligt brudpar.

Kronprinsessan Victoria, Sveriges blivande drottning, var först ut med att gifta sig. Äntligen fick hon sin prins den där ljumna junidagen 2010. Tillsammans med Pär Engsheden hade hon skapat sina drömmars brudklänning. Klänningen krävde hela 36 meter pärlvit duchesse-siden och var båtringad med holkärm. Kronprinsessan hade inte snålat på släpet – det var hela fem meter långt och kantat med en bård och släpet var fäst i midjepartiet på klänningen. Het klart ett dugligt långt släp för en kronprinsessa!

Victorias slöja från 1800-talet

Den vackra slöjan i brysselspets har använts tidigare inom kungafamiljen. Den syddes upp redan 1857 inför drottning Sofias bröllopsdag samma år. I modern tid är Victoria inte ensam om att använda den vackra slöjan. Både hennes mamma, drottning Silvia och hennes fastrar Désirée, Margaretha och Christina har burit den vid deras bröllop. Givetvis hade bruden den obligatoriska myrtenkvisten från Sofiero slott utanför Helsingborg i Skåne. Kvisten är något som alla kungliga Bernadotte-brudar har burit som en tradition som ska bringa lycka.

Nygifta Victoria och Daniel.

Nygifta Victoria och Daniel.

Madeleine bar vacker spets och långt släp

När Madeleine gifte sig hade hon en underbar brudklänning från italienska lyxmärket Valentino. Och visst var det en riktig lyxklänning! Den elfenbensvita klänningen var nämligen gjord av plisserad sidenorganza och chantilly-spets. Klänningen hade dessutom ett fyra meter långt släp. Den luftiga slöjan i sidenorganza var dekorerad med små apelsinblommor och var hela sex meter lång! I den vackra uppsättningen under slöjan ser man myrtenkvisten från Sofiero slott.

Vackra Madeleine som brud.

Vackra Madeleine som brud.

Madeleine bar privat diadem

Det diadem Madeleine bar är hennes privata. I örönen dinglade Vasaörhängena från 1700-talet och armbandet som hon bar på bröllopet tillhörde tidigare prinsessan Lilian. Just det breda briljantarmbandet ligger prinsessan Madeleine mycket varmt om hjärtat och hon syns ofta bära det vid finare tillställningar och galor. Det påminner henne om Lilian som hon hade en sådan fin och nära relation till under hela livet.

Sofia och Carl Philip.

Sofia och Carl Philip.

När Carl Philip äntligen fick sin Sofia sommaren 2015 så var hon strålande vacker i en brudklänning signerad Ida Sjöstedt. Klänningen var i tre nyanser av vitt. Materialet var helsidencrépe och italiensk sidenorganza. De vackra spetsapplikationerna i couturespets var skapade av José Maria Ruiz. Prinsessan Sofia slöja var ingen antik sådan, utan var uppsydd för tillfället. En vit lång slöja i tunn vit brudtyll med handbroderade applikationer i skir bomullsspets.

Nygifta och lyckliga.

Nygifta och lyckliga.

Sofias diadem present från kungaparet

Det smaragdgröna diademet som Sofia bar på bröllopet var en bröllopsgåva från kungaparet. Lite mindre än vad hennes svägerskor bar vid deras bröllop, men väldigt vackert. den smaragdgröna färgen passar väldigt fint till Sofias mörka hår och blåa ögon.

Sofias bröllopsskor kom från den exklusiva designern Charlotte Olympia och hade en platå som var formad som ett hjärta. Mycket tjusigt och en kul idé på ett par brudskor och något man alltid kan minnas med värme!

Victoria och Daniel vinkar till folket.

Victoria och Daniel vinkar till folket.

Fint släp och fin brud.

Fint släp och fin brud.

Så fint brudpar.

Så fint brudpar.

Valentino gjorde Madeleines klänning.

Valentino gjorde Madeleines klänning.

Alla bär myrten från Sofiero

Även prinsessan Sofia bar myrtenkvisten från Sofiero slott. Till skillnad från Victoria och Madeleine så valde Sofia en färgad brudbukett i vackra pasteller i aprikos, rosa, gult och vitt. Även Vita havet hade en vägg bakom brudparet som var klädd med blommor i samma nyans.

Sofia i spetsklänning.

Sofia i spetsklänning.

Madeleines festombyte – Silvias klänning

Till Madeleines bröllopsfest hade hon bytt klänning. Istället för brudklänningen från Valentino hade prinsessan tagit på sig mamma Silvias gamla klänning. En riktig dröm av tyll. Klänningen som är av bandaeu-modell är så tjusig att man kan tro den är som tagen ur en Disneyfilm. Silvia har tidigare burit klänningen på en nobelmiddag.

Madeleine bytte om till Silvias klänning.

Madeleine bytte om till Silvias klänning.

Magnifika brudklänningar

Alla tre hade långa släp och långa slöjor. Victoria hade en slät klänning medan Madeleine och Sofia valde spets. Alla är lika vackra på sina olika sätt och prinsessorna har nog aldrig tidigare strålat så mycket som på sina bröllopsdagar!

Vackert par.

Vackert par.

Sofia är nygift och lycklig.

Sofia är nygift och lycklig.

Wow vilket släp.

Wow vilket släp.

Madeleine och Chris.

Madeleine och Chris.

Lyckliga steg.

Lyckliga steg.

Vackra Sofia i hennes spetsklänning.

Vackra Sofia i hennes spetsklänning.

Vilket långt släp.

Vilket långt släp.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: