Tragedin – första kungligheten död i coronaviruset!

Maria Teresa (längst till vänster) med delar av sin familj.
Mycket tragiska nyheter har kommit från Spanien. Nu har coronaviruset skördat sitt första kungliga offer.
Annons

Coronaviruset har farit fram över världen utan pardon. I skrivande stund har sammanlagt ungefär 720 000 människor smittats av sjukdomen – och av dessa har cirka 34 000 avlidit.

Nu har viruset skördat sitt första kungliga offer. Det rör sig om prinsessan Maria Teresa av Bourbon-Parma, kusin till den spanska kungen Felipe.

Annons

Annons

Coronaviruset: Första kungligheten död

Maria Teresa insjuknade i coronaviruset och avled i torsdags, förra veckan. Det var hennes bror, prins Henri, som kom med den officiella bekräftelsen.

Maria Teresa (längst till vänster) med delar av sin familj.
Maria Teresa (längst till vänster) med delar av sin familj.

“Prins Henri berättar att den här eftermiddagen föll hans syster Maria Teresa offer för coronaviruset covid-19 och dog i Paris, 86 år gammal”, skriver det spanska huset i ett uttalande.

Annons

För Maria Teresas släktingar blir hennes bortgång en dubbel sorg. Hennes släktingar, varav de flesta bor i Schweiz och Nederländerna, kommer nämligen inte kunna närvara vid hennes begravning. Det råder tydliga reserestriktioner i hela Europa på grund av den pågående krisen.

Covid-19 skördar sitt första kungliga offer

Men Maria Teresas brorson prins Carlos kunde i alla fall skriva och publicera ett fint avskedsmeddelande till sin släkting.

“Hennes död är en stor förlust och vi är djupt bedrövade. Prinsessan Maria Teresa var en förkämpe för demokrati, social rättvisa och frihet i Spanien. I sitt livs mission stöttade hon både sin pappa och sin bror och vår pappa, prins Carlos Hugo. Vi beundrade vår faster för hennes bildning och starka vilja, för att hon alltid brydde sig om folket, freden och tillståndet i världen. Vi kommer framför allt att sakna hennes engagemang, stöd och kärlek. Vi värdesätter alla fantastiska minnen med henne och våra barn. Maria Teresa dog i frid. Vi önskar vår älskade faster evig frid”, skriver prins Carlos.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Tragedin – första kungligheten död i coronaviruset!”

 1. Jacquetta skriver: 30 mars, 2020

  Maria Teresa var syster till Carlos Hugo av Bourbon-Parma som var gift och skild med prinsessan Irene av Nederländerna (syster till drottning Beatrix och moster till kung Willem-Alexander). De 4 andra personerna på bilden som är tillsammans henne är brodern Carlos Hugos och Irenes 4 barn. Maria Teresas andre bror heter inte bara Henri utan Sixtus Henry (spanska: Sixto Enrique, franska: Sixte-Henri, italienska: Sisto Enrico). Hon är inte kusin till kung Felipe av Spanien, men båda kommer i rakt manligt nedstigande led från en spansk Bourbon-kung.


  1. Fröken skriver: 31 mars, 2020

   På bilden är bara prinsarna Carlos och Jaime barn till Irene och CH. Båda prinsar med sin hustru.


 2. Jacquetta skriver: 30 mars, 2020

  Prinsessan Maria Teresa var kusin till storhertig Jean av Luxemburg (far till nuvarande storhertigen Henri). Deras fädrer var bröder.


 3. ma skriver: 30 mars, 2020

  Även en Kunglig, tom en Prinsessa är död. 86 år gammal. Prinsessan hade säkert många fina år kvar att verka för sitt land. Tragiskt!


 4. Eva M skriver: 30 mars, 2020

  Hon var fourth cousin till kung Felipe står så i kungliga sammanhang hon var 82 år jämngammal med kung Felipes pappa kung Juan Carlos. Hon stödde son bror Carlos Hugo som var gift med holländska prinsessan Irene att han skulle bli kung för Carlisterna.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar