Tragiska beskedet till Chris – tvingas bort

Chris O'Neill under firandet av Victoriadagen.

För Chris O'Neill har det inneburit en stor livsstilsförändring att isolera sig hemma i Florida.

Chris O’Neill är en man som liksom många i den globala tid vi lever i har vuxit upp på många platser i världen, bland annat i Schweiz och London, men även New York har varit en plats där han spenderat mycket tid och har en speciell plats i hans hjärta.

Det var i New York som Chris och Madeleine träffades för tio år sedan, och deras första gemensamma bostad låg i stadsdelen Manhattan. När Leonore föddes i februari för sex år sedan var det på sjukhus i just New York.

I en intervju med King har Chris tidigare berättat om fördelarna, men också nackdelarna, av att ens kontaktnät och vänner är så utspridda över världen.

– En av fördelarna är att mina vänner i dag är spridda över hela världen, till skillnad från Madeleine, som är född och uppvuxen helt och hållet i och kring Stockholm och därmed har alla sina vänner här. Jag kan åka till olika delar av USA, olika delar av Europa, till och med till Asien eller Sydamerika, och där finns alltid någon jag känner. Men vad jag inte har är ett brett umgänge på en och samma plats, där jag kan träffa alla mina vänner samtidigt. Så är det för Madeleine: När hon kommer hem finns alla här. Jag kan vara avundsjuk på den situationen, precis som jag tror att hon lika ofta kan vara avundsjuk på min, säger han till tidningen.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine närvarade vid Childhoods Thank you-gala på Plaza Hotel i New York i höstas.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine närvarade vid Childhoods Thank you-gala på Plaza Hotel i New York i höstas. Mycket av Madeleines stiftelse har utgått från staden.

Chis måste sitta i karantän i New York

I skuggan av coronapandemin blir däremot nackdelarna tydliga. Den rörlighet vi är vana att ha sedan många år tillbaka är bortblåst, och för varje resa finns massvis med konsekvenser att ha i åtanke. New York var epicentret av det nya coronavirusets utbredning i USA, och totalt har det i delstaten bekräftats nästan 550 tusen smittade personer.

Madeleine och Chris är isolerade hemma i Florida.

Sedan en tid tillbaka har det stabiliserat sig på en jämn ganska låg nivå, och istället har nuvarande hemstaten Florida dragit iväg i statistiken. Men för att förhindra en större våg av smitta har New York planer på att införa kontrollstationer vid infarter till staden, för att se till att alla som reser in följer alla säkerhetsåtgärder. Besökare från 35 andra delstater, däribland Florida, måste sitta i karantän i två veckor innan de tillåts röra sig i New York. Inte en idealsituation för besökare med andra ord.

Det blir en tuff tid för Chris, och det mest troliga är att han måste rida ut stormen och vänta tills pandemin är över innan han kan resa och träffa sina vänner igen. Fram tills dess finns ju iallafall videosamtal att tillgå!

Foto: TT