Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tråkiga nyheten till Silvia – drottningens stora dag kan förstöras

08 aug, 2023, 11:30 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Drottning Siliva
Idag är det drottningens namnsdag, den 8 augusti. Foto: TT

Drottningens flaggdag kan försvinna.

Annons

Idag är ingen vanlig dag, utan idag är det drottning Silvias namnsdag, vilket betyder att flaggan kommer hissas högt då det är en svensk flaggdag. Men så behöver det inte se ut i framtiden. Inte om man lyssnar på justitieministern Morgan Johansson.

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Politikerns konflikt med kungahuset

Under 2022 gick nämligen Morgan Johansson ut med ett nytt förslag kring att avskaffa flera av de kungliga flaggdagarna. Bland annats drottning Silvias namnsdag. Bara några veckor efter att han minglat med drottningen själv på en representationsmiddag.

Den 13 april under förra året lämnade regeringen in en proposition till riksdagen där man kunde läsa att de vill att endast två kungliga flaggdagar ska behållas till nästa tronskifte. Vilket ledde till ett öppet bråk mellan politikern och kungahuset.

Silvia och Morgan Johansson
Här sitter Morgan jämte Silvia bara två veckor innan propositionen.

Det ska vara regentens födelsedag och tronföljarens födelsedag från att regenten har fyllt 18 år.

Det betyder att flaggdagar som Victorias namnsdag och kungens namnsdag skulle försvinna. Silvia skulle bli av med alla sina flaggdagar, både namnsdag och födelsedag.

Annons

Hovet protesterar

I propositionen kunde man även läsa om konflikten med hovet, då de ska ha protesterat till det nya förslaget.

"Hovet uttalar en viss tveksamhet till att avskaffa den allmänna flaggdagen på nuvarande kronprinsessans namnsdag efter ett tronskifte"

"Hovet anför att det kan diskuteras huruvida de omständigheter som kommittén anför är tillräckliga för att avskaffa etablerade allmänna flaggdagar på kungliga namnsdagar och poängterar att kronprinsessans namnsdag regelmässigt leder till viss offentlig uppmärksamhet", står det i propositionen.

Man kan även läsa om hovets tankar kring att ta bort Silvias födelsedag som flaggdag. De menar att den flaggdagen är allmänt känd för allmänheten och att hon borde fortsätta hedras under sin livstid.

Men Morgan Johansson står på sig och menar att det skulle vara "inkonsekvent" att behålla drottningens födelsedag som flaggdag sett till kommande regentgemål.

Annons