Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Trista beskedet till kungen inför stora jubileumsfesten

11 sep, 2023, 09:30 
Kungen
Kungen och jag Bildtext: Kung Carl XVI Gustaf Foto: Nexiko/SVT

Kungen har fått en dålig nyhet inför sitt jubileum på fredag.

Annons

Den här veckan är den mest speciella på länge för kungens del. På fredagen firar han 50 år på tronen – en makalös milstolpe för en monark.

Stockholms stad har förberett en spektakulärt firande, med tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan, hyllning från Kungliga Musikaliska Akademien på Yttre borggården, kortege genom huvudstaden och mycket mer.

Det väntas bli en enorm folkfest. Men nu har kungen fått en mycket tråkig nyheten serverad till sig, bara dagar inför jubileet.

Här får kungen och prinsessan Christina höra sin pappas röstBrand logo
Här får kungen och prinsessan Christina höra sin pappas röst

Kungen får dålig nyhet inför stora jubileet

En undersökning som Dagens Nyheter beställt från opinionsinstitutet Ipsos visar att det svenska folket verkar vara redo för en förändring. Av de tillfrågade vill 43 procent av de svarande att kungen bör abdikera och ge plats åt sin dotter, kronprinsessan Victoria. 38 procent vill att han sitter kvar på även fortsatt.

Annons

– Kungens tid på tronen håller på att rinna ut, om man ska lyssna på väljarna. Det är en tydlig förskjutning i opinionen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, i DN-artikeln.

Vi vet att kungen har blivit underrättad om detta. Hans stab ser alltid till att rapportera om vad som rapporteras om honom och institutionen i stort. Det här kan inte ha varit en trevlig nyhet för kungen.

Att Victoria är mycket uppskattad ute i stugorna är ingen nyhet. Det fick vi bekräftat så sent som i våras, när Göteborgs universitet presenterade en undersökning från sitt medieinstitut SOM. Den visade att Victoria var "den mest populära offentliga person som någonsin mätts i undersökningen".

"Det ger goda förutsättningar inför framtida tillträde"

På en skala som går från -50 till +50 hamnade Victoria på +28. Kungen fick också hyggliga siffror, men det var ändå ett glapp upp till kronprinsessan. Vår regent fick +15 på SOM-institutets ogillar/gillar-skala.

– Till och med de personer som anser att monarkin borde avskaffas har över lag en positiv bild av kronprinsessan, något som måste ge goda förutsättningar inför ett framtida tillträde till tronen, sa Ulrika Andersson, forskare vid SOM-institutet och ansvarig för studien, i samband med att studien presenterades.

Annons