Tronarvingarnas olika världar – hälften kunglig, hälften “vanlig”

Tronarvingarnas olika världar - hälften kunglig, hälften
Annons

Prinsessan Estelle och hennes kungliga lekkamrater i Europa får inblickar i två världar.

Morfar kungen har ett helt hovstall med hästar och sportbilar. Hos farmor i Hälsingland lär hon sig virka och dansa hambo…

Skilda världar

Kronprinsessan Victoria växte upp på ett slott och fostrades till drottning. Prins Daniel kommer från Ockelbo och blev personlig tränare och gym-entreprenör.

Win-win

Prinsessan Estelle är knappast ensam i Europa om att ha en kunglig släkt och en helt vanlig. Vilken win-win-situation! Att få möjlighet att glida mellan dessa olika världar måste vara det bästa för ett barn. Tänk, att få se verkligheten som den är hos de flesta svenskar – och samtidigt få njuta av livets goda på ett slott.

Annons

 

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se och Stella Pictures

 

Läs mer:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

21 kommentarer till “Tronarvingarnas olika världar – hälften kunglig, hälften “vanlig””

 1. Maria skriver: 18 december, 2012

  Visst är det bra. Men var det inte samma sak för Victoria och hennes syskon? Och för Haakon och Märtha Louise i Norge? För både Silvia eller Sonja kommer ju från “vanliga” familjer.


 2. Pia skriver: 18 december, 2012

  #1
  Enig – og i Norge er alle jo “vanliga” med undtagelse af kongefamilien; her findes ingen adel med grever og baroner.

  Prinsesse Estelle må have fået lidt mere hår og tænder, siden dette foto fra i sommer, men på de senere fotos, som også er taget udendørs, har hun naturligvis haft hue/lue på mod kulde og frost, men mon ikke, der kommer et julefoto indefra ?!


 3. Tina skriver: 18 december, 2012

  Idag är det vanligt med kulturkrockar .om än inte kungliga..!
  Oavsett vem du är så måste du anpassa dig till skiftande kulturer o socialgrupper..!
  No big deal..!.


 4. Anitha skriver: 18 december, 2012

  Lycka är inte bara rikedom och kungliga salonger utan ett vanligt liv smäller minst lika högt. En trygg och harmonisk uppväxt är väl alla barns dröm och med en okej inkomst så får barnet med sig vad som är värdefullt i livet. Estelle tycks ha en underbar farmor som står stadigt med fötterna på jorden och likaledes en trygg farfar att luta sig mot. Kungen är född kunglig, Silvia blev det i och med äktenskapet och jag hoppas att de uppskattar det lilla i livet också.
  Till sist: Victoria är verkligen ambitiös och Daniel är en superbra man. Deras äktenskap innehåller kärlek som de visar öppet och Estelle har alla förutsättningar att få ett bra liv 🙂


 5. ines skriver: 18 december, 2012

  Dessa barn kan vara tacksamma för sin vanliga sida i familjen så att de forblir “normala” med fotfäste i livet. Att växa upp kungligt kanske ger privilegier men är annars inget lätt liv. Väldigt utsatt i dessa tider med moderna medier och bevakning dygnet runt. Oftast ingen eller begränsad politisk makt, i stället stora moraliska krav, att vara en värdig representant/ambassadör utåt och en enande figur inåt. Många tillställningar att gå på – allt från att hålla tal eller ta inflytande som verkligen kan styra utvecklingen till att klippa band och le och framföras som ett cirkusdjur. Inget jag avundas dem för, verkligen inte. Man ser det ju hos kändisar som ofta har problem med det (droger, paparazzi, stalking, rån o hot, alkoholmissbruk, knappast äkta vänner…), skillnaden är bara att kändisar kan gå tillbaka till ett tillbakadraget liv bort från media etc.om de vill – en option som de kungliga oftast inte har.


 6. Beata skriver: 18 december, 2012

  Förstår inte varför tidningarna alltid ska jämföra…! Estelle är ju bara 1/4 kunglig!


 7. […] link: Tronarvingarnas olika världar – hälften kunglig, hälften ”vanlig” This entry was posted in Nyheter and tagged Åsas kungliga europa, barnbarn, drottning silvia, […]


 8. Airuska skriver: 18 december, 2012

  #6. Tänkte genast detsamma… Fast det är ju inte fråga om att jämföra eller inte, det gäller ju i grunden den “”kungliga”” svenska matematikundervisningen…


 9. Humaniora skriver: 18 december, 2012

  Denna kombination kunglig/icke kunglig kan säkert vara en nyttig och personlighetsutvecklande erfarenhet. Det finns ett norskt ordspråk som säger: “Olika strängar giva bästa klang” något som vi vet är kreativt i många av livets sammanhang – mångfald/variation genererar ett sunt och vitalt livsflöde. Däremot tenderar det att kungahusen, i sin genuina bemärkelse, utarmas på sin kultur och det resulterar i att de successivt blir en del av “det allmänna mänskliga livet” – en utveckling som vi kanske måste inse att vi banat väg för! – På gott och ont enligt min mening!


 10. Eva skriver: 18 december, 2012

  Lika barn leka bäst, är ett annat ordspråk. Man kan bara undra vem som är mest lik vem? Victoria mest lik Daniel, tror jag, CP mest lik SH och Madde mest lik Chris. Det är dessas identitetsproblem som gör att kungahuset bara är en tidsfråga.

  Jag tror inte någon av dem har förmåga att balansera sina två världar utan att få väldigt mycket kritik. Det har vi ju redan sett. Så det blir nog till att välja förr eller senare.


 11. matilda skriver: 18 december, 2012

  Skilda världar. Rädda Barnens senaste rapport uppskattar att drygt 242 000 “vanliga” barn i Sverige lever i fattigdom.
  Personligen tror jag att de har ett tuffare liv än det som väntar Estelle.
  Min önskan är att alla barn ska ha det bra, bli väl omhändertagna, få äta sig mätta, få utbildning, trygghet och respekt.
  Jag tror att Estelle kan se fram emot ett bra liv. Jag tror att det finns värre öden att bära än att “Bära kronan”.


 12. maggi skriver: 18 december, 2012

  Gud, at gå så meget op i hvor “kongelig” man er!
  Det kan vel være uendeligt ligegyldigt, spørgsmålet er vel mere hvem man er som person. Den ene kan være lige så god som den anden.
  For mig er der stor forskel på de kongelige, såvel som dem der er gift ind i kongefamilierne.
  Lad os bare håbe at Estelle bliver en glad og harmonisk person med et nogenlunde velfungerende liv, kongelig eller ej!


 13. Anna skriver: 18 december, 2012

  Ockelbo ligger i Gästrikland.


 14. Maryou skriver: 18 december, 2012

  Humaniora, det är bara av godo att vi banat väg för att kungahusen blir en del av det allmänna mänskliga livet. Ingen ska fråntas rätten att välja religion, rösta i politiska val eller att få gifta sig med vem man vill.


 15. La Principessa skriver: 18 december, 2012

  Undrar mest hur ofta man egentligen träffar den “vanliga” släkten i deras hem? Det måste ju ändå finnas vissa säkerhetsåtgärder? Kan man klämma in SÄPO-vakterna i Ockelbohuset eller vad? Jag tror det är vanligare och mer praktiskt att släkten kommer på besök istället. Man hörde ju aldrig något om att kungabarnen hälsade på hos sina morföräldrar, däremot kom A och W på besök emellanåt.


 16. karin lindahl skriver: 18 december, 2012

  jag vill bara påpeka att Ockelbo ligger i GÄSTRIKLAND


 17. Karin Nilsson skriver: 18 december, 2012

  “hos farmor lär hon sig virka och dansa hambo”?
  Hur vet ni om farmor gillar att virka och dansa hambo?
  Att hon får inblick i ett helt vanligt medelsvensson liv stämmer bättre ihop med verkligheten.
  Varken Estelle eller de andra sk. kungliga barnen i Europa kommer att bli staschefer, kanske inte ens deras föräldrar.


 18. rasmus skriver: 19 december, 2012

  Ja i Estelles fall är det ju så mycket kungliga anor, det är ju egentligen bara morfar Kung Carl XVI Gustaf ….skillnad mot Estelles gammelgammelfarbröder Carl Johan & Sigvard med kungliga anor generationer tillbaka!

  Ja tiderna förändras och vad som anses kungligt!


 19. Astrid A skriver: 19 december, 2012

  At man bruker sin tid på å virka og dansa hambo i Ockelbo er det vel bare en liten stockholmare som kan tro…


 20. Humaniora skriver: 19 december, 2012

  14 Maryou! – Rent principiellt har du rätt i vad du skriver.
  – Jag inser också behovet av att förnya och demokratisera monarkin som sådan, verkligen! En fråga som borde belysas är: Hur skall/bör en modern monarki fungera i ett nutida samhälle? Vilka är kriterierna för att en modern monarki också skall kunna vara ett bestående fundament i ett modernt samhälle?
  Är monarkist sedan många år – därför är jag också kluven vad gäller många frågor kring just monarkin och dess berättigande.


 21. snickarjohn skriver: 20 december, 2012

  20 Humaniora,
  Du skriver:
  “Hur skall/bör en modern monarki fungera i ett nutida samhälle?”

  Du borde vända på frågan.
  Hur ska vårt samhälle fungera med monarki?
  Din frågeställning utgår från att monarkin är något vi ska behålla till varje pris.
  Det är vi väldigt många som inte anser.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar