Tronföljare av en slump

Vägen till kungariket har inte varit självklar för många av Europas regenter och spirande statsöverhuvuden. I veckans nummer av Svensk Damtidning, nummer 3, berättar vi om alla de tronföljare som dragit vinstlotten till den inte helt spikraka vägen till kronan.

Åtta av våra statschefer fick ett öde som egentligen var ämnat åt någon annan…se vilka de är i Svensk Damtidning!

Här ger vi en försmak av reportaget (för alla som inte hunnit läsa det än) och berättar om en kung och en storhertig som oväntat fick bestiga tronen.

Silvia inte den enda

Det är inte bara vår egen drottning Silvia som är född i Heidelberg i Tyskland. Den 20 september 1925 föddes Thailands tronföljare Ananda Mahidol i den lilla universitetsstaden.

Mördad i sin säng

Ananda Mahidol kröntes aldrig till kung då han troligtvis mördats i sin säng den 9:e juni 1946.

Yngre brodern fick ta över

Hans yngre bror som föddes den 5 december 1927 i Massachusetts i USA – Bhumibol – stod näst i tur till tronen.

Thailands kung

Kung Bhumibol befann sig i Schweiz där han studerade naturvetenskap vid Lausannes universitet när han fick reda på att hans bror avlidit. Den 5:e maj 1950 kröntes han till Rama IX i Pathumanpalatset bangkok.

 Gifte sig

Kung Bhumibol gifte sig den 28 april 1950 med Mom Rajawongse Sirkit Kitiyakara. Bhumibol är också den mest bereste kungen i Thailand genom tiderna.

Här ser vi kungen och drottning Sikrit i vaktuniform
 
 
Bhumibol har många talanger. Han har gillat att måla, fotografera och bildade i unga år ett eget jazzband, där han själv spelade saxofon.
 
 
Ett konstverk av kung Bhumibol. Motivet är hans vackra hustru

Regerat längst av alla

Han är nu den kung som varit längst regerande monark i världen.

Storhertig Henri av Luxemburg

Samma sak gäller i Luxemburg. Storhertig Henri fick även han en uppgift som, om man ser tillbaka i historien, skulle vara ämnad för någon annan.

Ärvde tronen av mamma

Henris pappa, storhertig Jean av Luxemburg, ärvde tronen genom sin mors familj och avsade sig den 28 juli 1987 familjenamnet Bourbon för hela sin familj.

Huset Nassau

Dynastin bär nu namnet Nassau, medan titeln furste av Bourbon-Parma inte längre existerar.

Tronföljare Guillaume står näst i tur till tronen i Luxemburg. Han gifte sig nyligen med Stéphanie de Lannoy.

Furstehuset dog ut

När den manliga linjen av huset Nassau dog ut när William IV avled. Han hade sex döttrar med prinsessan Marie-Anne av Portugal, men kvinnor var utestängda från tronföljdsordningen. Krisen var ett faktum. Till sist slog man fast att den äldsta dottern, Marie-Adeleide fick bli regerande storhertiginna 1912. Men hon tvingades abdikera sju år senare efter att, troligen orättvist, ha anklagats ha varit tyskvänlig under första världskriget.

Folkomröstning

Tronen gick vidare till hennes yngsta syster, Charlotte, som är nuvarande storhertig Henris farmor. Charlotte lät ordna en folkomröstning och fick 80% av rösterna.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures, IBL