Tuffa kritiken mot kungens medaljutdelning

Tuff kritik - Cilla Benkö får medalj av kungen
Kungens medaljutdelning var som vanligt högtidlig och glad – men kring en av medaljörerna har det blåst upp till storm.
Annons

Högtidliga. Lite nervösa. Men framför alltid väldigt smickrade. I går var det medaljutdelning på Kungliga slottet och huvudpersonerna var som vanligt hedrade och tacksamma.

Men samtidigt har det blåst upp till storm kring en av de utvalda. Det är Sveriges Radios vd Cilla Benkö, 55, som får ta emot hård kritik i Sveriges Radios program Medierna för att hon har valt att tacka ja till kungens utmärkelse.

Annons
Sveriges Radios vd Cilla Benkö får medalj av kungen.
– Det är klart att det alltid finns en eller annan som tycker att det är fel att jag tar emot den här medaljen, och det får man respektera, säger Cilla Benkö.
Annons

Kritiken mot Sveriges Radios vd – efter kungamedaljen

”Oberoendet är det honnörsord public services representanter gång på gång lyfter fram för att försvara sin särställning på den svenska mediemarknaden. Hur väl rimmar då det här oberoendet med att den sittande vd:n för Sveriges Radio tar emot medalj av den högsta representanten för den monarki som de är satta att granska?” frågar sig Sveriges Radios eget mediemagasin Medierna i P1.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö med drottning Silvia.
Cilla Benkö fick även ett diplom av drottningen.

Men trots detta tog Cilla Benkö i går emot H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i Serafimerordens band ”för framstående insatser inom svenskt mediaväsende” – och så här bemöter hon själv kritiken i samma program:

Annons

– Jag tänker så här, att det här är en utmärkelse som jag får personligen som handlar om att jag har gjort ett jobb som hovet uppenbarligen tycker är viktigt, säger hon till Medierna.

– Och det finns ingen här på Sveriges Radio som skulle stoppa en granskning av hovet för att jag tar emot den här medaljen.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö och drottningen.
Cilla Benkö och drottningen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Tuffa kritiken mot kungens medaljutdelning”

 1. allegra skriver: 6 februari, 2020

  Kritiken från radioprogrammet Medierna är mer än lovligt barnslig. Benkö leder ett av allmänna medel bekostat public service företag med den särskilda uppgiften att med granskande opartisk journalistik vidga demokratin. Utmärkelsen visar att Benkö uppskattas utifrån de kraven av uppdragsgivaren dvs det demokratiska Sverige. Eftersom statsskicket är monarki får hon utmärkelsen av kungen. Heja Cilla Benkö.


  1. Bror skriver: 6 februari, 2020

   Prick i, allegra!


 2. Helene skriver: 6 februari, 2020

  Grundläggande i alla organisationer är en sund affärsetik och moral, som skall omsättas i riktlinjer och rutiner. –Allt för att minimera uppkomst av tex. otillåten påverkan.


  1. Bror skriver: 7 februari, 2020

   Och så kom “Helene”…


 3. Helene skriver: 7 februari, 2020

  Jaaa Bror, attans,—på en fredag också,–vildhjärnan där,,,:) 🙂


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar