Tuffa kritiken mot kungens medaljutdelning

Tuff kritik - Cilla Benkö får medalj av kungen

Kungens medaljutdelning var som vanligt högtidlig och glad – men kring en av medaljörerna har det blåst upp till storm.

Högtidliga. Lite nervösa. Men framför alltid väldigt smickrade. I går var det medaljutdelning på Kungliga slottet och huvudpersonerna var som vanligt hedrade och tacksamma.

Men samtidigt har det blåst upp till storm kring en av de utvalda. Det är Sveriges Radios vd Cilla Benkö, 55, som får ta emot hård kritik i Sveriges Radios program Medierna för att hon har valt att tacka ja till kungens utmärkelse.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö får medalj av kungen.

– Det är klart att det alltid finns en eller annan som tycker att det är fel att jag tar emot den här medaljen, och det får man respektera, säger Cilla Benkö.

Kritiken mot Sveriges Radios vd – efter kungamedaljen

”Oberoendet är det honnörsord public services representanter gång på gång lyfter fram för att försvara sin särställning på den svenska mediemarknaden. Hur väl rimmar då det här oberoendet med att den sittande vd:n för Sveriges Radio tar emot medalj av den högsta representanten för den monarki som de är satta att granska?” frågar sig Sveriges Radios eget mediemagasin Medierna i P1.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö med drottning Silvia.

Cilla Benkö fick även ett diplom av drottningen.

Men trots detta tog Cilla Benkö i går emot H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i Serafimerordens band ”för framstående insatser inom svenskt mediaväsende” – och så här bemöter hon själv kritiken i samma program:

– Jag tänker så här, att det här är en utmärkelse som jag får personligen som handlar om att jag har gjort ett jobb som hovet uppenbarligen tycker är viktigt, säger hon till Medierna.

– Och det finns ingen här på Sveriges Radio som skulle stoppa en granskning av hovet för att jag tar emot den här medaljen.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö och drottningen.

Cilla Benkö och drottningen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Jonas Ekströmer/TT.