Tumultet vid riksmötet – demonstrerade när kungen anlände

Tumultet vid riksmötet – demonstrerade när kungen anlände
Den fredliga gruppen mot ekologisk utrotning dök upp med demonstrationer utan för riksdagen under riksmötets öppnande.
Annons

Under riksmötets öppnande under tisdagen anlände hela Sveriges politikerelit till riksdagshuset för den traditionsenliga sammanträdet. Uppklädda politiker gick på rad upp för de maffiga trapporna och in i riksdagssalen, separerade från varandra med hjälp av cirklar på marken och tidsinställda ankomster.

Annons

Kungen anlände tillsammans med Silvia, och för första gången på många, många år hade de inte sällskap av några andra familjemedlemmar under dagen.

Annons

Kungen höll sitt inledande tal, och allt verkade gå smärtfritt.

Kungen och drottning Silvia under gudstjänsten inför riksmötets öppnande.

Demonstranter utanför entrén till riksdagshuset

Men samtidigt pågick en helt annan scen utanför entrén. Det skapades tumult när demonstranter från gruppen Extinction Rebellion dök upp med flaggor och utklädda i röda klädnader med mask. Det svenska nätverket är en del av en grupp som började spridas internationellt hösten 2018 i London, där de samlades utanför det brittiska parlamentet.

Medlemmar från gruppen Extinction Rebellion demonstrerade utanför riksdagshuset.
Annons

Nu gjorde de alltså samma sak hemma i Sverige. Polisen på plats hanterade situationen.

– Vi hade mellan tre till fem olika grupper som ville göra sina röster hörda. Och det fortlöpte jättebra. Men klockan 13.58 valde ett tiotal att gå ut i vägen och lägga sig för trafiken. Vi kommunicerade med dem. Några av dem valde att kliva upp, medan andra valde att ligga kvar. Riksdagsledamöterna och gästerna hade redan passerat men vi behövde ändå ha vägen fri. Man avlägsnade därför några stycken. Och bar iväg dem, säger Ola Österling, presstalesperson på Polisregion Stockholm.

Slog igenom 2018 i London

Gruppen fick stor uppmärksamhet när de under en fredlig protest blockerade fem av Londons största broar, vissa av demonstranterna limmade fast sig vid grindarna till Buckingham Palace och de läste upp ett brev till drottningen.

Extinction Rebellion vill ”minska risken för samhällelig och ekologisk kollaps”. Enligt den svenska hemsidan är deras filosofi ”ickevåld och civil olydnad. Vi förespråkar fredligt, kreativt uppror eftersom vi anser att det är nödvändigt i den akuta situation vi befinner oss i. Vi ber människor att samla mod och tillsammans göra det som krävs för att åstadkomma förändring.”.

Foto: TT/SVT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Tumultet vid riksmötet – demonstrerade när kungen anlände”

 1. Bror skriver: 8 september, 2020

  Mysterium!
  Varför måste kvinnor med en aktivistisk agenda ha frisyrer som påminner om stormskadade skatbon eller vandrande myrstackar?


  1. IngridR skriver: 8 september, 2020

   Här är vi eniga, Bror!


 2. Solstrålen skriver: 8 september, 2020

  Man skall kanske inte bara rätta sig efter vad de skriver på sin hemsida.


 3. An skriver: 8 september, 2020

  Ett annat mysterium – varför tar sig vissa människor friheten att kritisera andra människors utseende? Har man inget snällt att säga så kan man väl vara tyst.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar