Tunga beskedet till Daniel – pengarna är borta

victoria daniel lyxresa

Att göra investeringar innebär alltid en risk, och den här gången fick det konsekvenser för prins Daniels bolag.

För två år sedan gjorde prins Daniels bolag Fornwij AB miljonvinst, men förra året ser mörkare ut. Expressen rapporterar att bolagets gröna siffror vänts till röda, och istället för vinst redovisar en förlust på nästan en halv miljon kronor.

Enligt tidningen är det en misslyckad investering som ligger till grund för det negativa resultatet, en investering vars värde uppgår till 2,9 miljoner kronor, enligt bolaget självt.

– Det är en investering i ett bolag vi gjort som inte riktigt har lyft. Vi har sett problematiskt på den där investeringen och valt att skriva ner den som en ren säkerhetsåtgärd, säger Jan Lindman, hovets ekonomidirektör och ordförande i Fornwij AB till Expresssen.

Jan Lindman vill inte beskriva närmare vad investering går ut på, eftersom det inte står med i årsredovisningen. Men han påpekar att Fornwij är ett mycket aktivt bolag som äger aktier i bland annat Lapada och Master Training, som bedriver kropps- och hälsovård.

– Det handlar egentligen om att det här handlar om den privata sfären hos kungafamiljen och då har vi den regeln att vi redovisar allt officiellt som ska vara officiellt. Annars vill vi vara lite försiktiga av integritetsskäl.

Master Training är gymkedjan som Daniel startat, och där han träffade kronprinsessan Victoria.

Stor erfarenhet av företagande

Företagande är en av prins Daniels största passioner och år 2014 lanserade han Prins Daniels Fellowship. Ett entreprenörsprogram i samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien. Dessutom har han, genom årens lopp, berättat om sina egna erfarenheter från sin företagsresa, med gymkedjan Master Training på Östermalm. Platsen där han även tränade (och förälskade sig i!) en viss kronprinsessan Victoria.

– Jag hade själv inte särskilt mycket kunskap om hur det var att driva företag när jag började. Jag är inte heller helt säker på att det hade hänt om jag inte hade varit omgiven av flera duktiga företagare som uppmuntrade mig. En lärdom jag har tagit med mig är att småföretagare måste vara beredda på att göra allt, från stort till smått och särskilt i uppstarten, har prins Daniel berättat för Svensk Damtidning.

Foto: TT