Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Tunga beskedet till Silvia efter semestern – orden hon inte vill höra

Drottning Silvia

Foto: TT

Nu kommer det nya uppgifter som inte kan vara roliga för drottningen att höra.

Victoria som konfirmationsgäst och Haralds sjukdom – kungliga snackisar vecka 31
1:00

Efter reklamen: Victoria som konfirmationsgäst och Haralds sjukdom – kungliga snackisar vecka 31

(1:00)

Slå på ljud

Under långa, och många, pandemiår har alla tvingats ställa om för att anpassa sig till en helt ny och märklig vardag. Inte ens våra kungligheter skonades från att påverkas av virusets framfart.

Digitala möten, corona-avstånd och inställda evenemang var alla saker som inte minst kungaparet fick sin beskärda del av. Och även nu, när saker och ting är mer som det brukar, märks effekterna av pandemin – och det kan inte vara kul för kungligheterna att höra.

Tråkiga nyheterna

Under pandemin har turismen fått sig en rejäl smäll. Folk har av förklarliga skäl inte rest särskilt mycket, och många annars välbesökta turistmål har ekat tomma.

De kungliga slotten är ju några av våra mest besökta turistmål, både av besökare från utlandet såväl som lokalbefolkningen. Drottningholms Slott, som dessutom är kungaparets fasta residens, är en av dem.

Det är lokaltidningen Mitti som rapporterar om hur besöken förändrats till kungaparets vackra hem under de senaste tre åren. Under 2020 och 2021, när pandemin var som värst, minskade den markant. Och trots att besökarna nu är påväg tillbaka, når faktiskt inte besökssifforna upp i samma höga nivåer som innan pandemin.

– Vi har kanske 55 procent av besöksantalet vi hade om man jämför med 2019, säger Morgan Gerle, chef för publika avdelningen Kungliga slotten till tidningen.

Drottningholm Slott

En oerhört vacker byggnad, inte undra på att det är ett populärt turistmål!

Erik Simander/TT

Oväntade valet: Jackan som Estelle och Victoria älskar

Privata våningen

Ett rejält tapp på över hälften av vad som en gång var alltså – ett inte särskilt glädjande besked. Men turister är sakta men säkert påväg tillbaka, och Morgan Gerle verkar optimistisk.

– Men vi ska komma ihåg att högsäsongen för Drottningholms slott inte är förrän augusti-september, då många européer har sina semestrar. Men det har verkligen varit över förväntan med tanke på världsläget, säger han till Mitti.

Många beger sig till vackra Drottningholm dels för att beundra den ståtliga miljön, men kanske också för att få en glimt av vårt kungapar. Man ska däremot inte ha allt för höga förväntningar. Kungen och drottning Silvia fördelar sin tid mellan Drottningholm och Stenhammar, men det blir oftast på det förstnämnda.

I 192 rum kan de röra sig fritt, men bostadsdelen är något mindre, fast ändå enorm. Deras privata våning är Sveriges kanske hemligaste 20-rummare. Där håller de sig trygga, undangömda allmänheten. Kika in på Drottningholm här!

Foto: TT