Turbulens i Svenska Akademien – kungen informerad

Turbulens i Svenska Akademien – kungen informerad

Tre ledamöter i anrika Svenska Akademien har lämnat sina stolar. Nu informeras kung Carl Gustaf, i och med sin roll som dess beskyddare.

Kung Carl Gustaf är Svenska Akademiens beskyddare. I Akademiens stadgar står det att konungen måste underrättas kring viktiga händelser i Akademien. Och under dagen har Svenska Akademien skakats om rejält. Bara under en enda dag har ledamöterna Klas Östergren och Kjell Espmark lämnat Svenska Akademien, och nu bara kort därefter lämnar Peter Englund Akademin, uppger Aftonbladet. 

När det i samband med #metoo uppdagades att hemlig information om Nobelpristagare valda av Akademien läckt ut till utomstående kallade kungen i form av Akademiens beskyddare till sig Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Och nu behöver kungen ta i frågan ännu en gång.

Kungen har inte kommenterat händelsen. Men enligt hovets informationschef Margareta Thorgren som talat med Expressen är han informerad om händelseutvecklingen i Svenska Akademien.

– Kungen är högsta beskyddare av Akademien och har i det här fallet informerats av hovet, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Läs mer: Så går prinsessan Madeleine i mamma Silvias fotspår

Akademien grundades av kung Gustaf III år 1786. Sedan det året har Sveriges kung varit dess beskyddare. Det innebär bland annat att kungen ska hållas informerad om viktiga händelser inom Akademien och godkänner olika beslut som tas. Det är alltså därför kungen ens informeras om en händelse som denna.

Läs mer: Kungafamiljen på Svenska Akademiens högtidssammankomst – se 21 bilder från förra året

Foto IBL