Turbulensen inför Nobel

På tisdag är det dags, men årets Nobel ser ut att bli turbulent: Samtidigt som kungafamiljen anländer pågår protesterna mot litteraturpristagaren Peter Handke.

Årets Nobelfestligheter kan bli stormiga – ja stormigare än på länge.

Samtidigt som kungafamiljens båda paradlimousiner rullar in framför det hårt avspärrade Konserthuset i Stockholm strax före 16.30 nu på tisdag – och alla sju glider ut i full galaklädsel – så kommer det att pågå protester några hundra meter bort.

Stockholms Konserthus.

Stockholms Konserthus.

– Vi har givit tillstånd till en stillastående manifestation mot beslutet att tilldela Nobelpriset i litteratur till Peter Handke. Den kommer att äga rum på Norrmalmstorg mellan klockan 17.00 och klockan 21.00 på Nobeldagen den 10 december, säger polisens presstalesman Towe Hägg till Svensk Damtidning.

Litteraturpristagaren Peter Handke.

Den kontorversielle Peter Handke.

Vilka är det som står bakom ansökan?

– Det är en privatperson, men vem det är går vi inte ut med. Den uppgiften är bara offentlig när det gäller en förening eller en organisation.

Towe Hägg berättar att manifestationen också har tillstånd för körsång och teaterspel, och det låter ju fredligt – men protesterna mot den kontroversielle österrikiske författaren Peter Handke, 76, väcker mycket starka känslor. Detta eftersom han har förnekat krigsbrott som begicks i Bosnien under Balkankriget på 1990-talet.

Demonstration mot Peter Handke utanför Sveriges ambassad i Sarajevo.

Demonstration mot Peter Handke utanför Sveriges ambassad i Sarajevo.

Kravet på kungen inför Nobel

Kritikstormen mot honom drog igång med full kraft samma dag som beslutet blev känt och kungafamiljen drogs in ganska omgående. ”Vägra dela ut priset, kungen!” krävde till exempel tidigare europaparlamentarikern för Liberalerna, Jasenko Selimović, 51.

– Det är skamligt att Svenska Akademien ger priset till Peter Handke. Det här är ju en människa som i sina böcker förminskar krigsbrott, sa han till SVT Nyheter.

Kungen vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus.

Kungen vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus.

Och Alen Musaefenic, 32, näringspolitisk expert i centerpartiet, gick till attack på Expressens kultursida:

”Kungen är Svenska Akademiens högsta beskyddare och familjen närvarar vid dess högtidssammankomst varje år. — Verklighetens folk i Bosnien nås heller inte av de intrikata påbuden från Nobelkommittén om att separera litterära verk från folkmordsförnekaren som skrev dem.”

Det har också spekulerats om huruvida det faktum att prinsessan Christina har tackat nej till Nobelfestligheterna i år skulle vara en tyst protest mot Peter Handke, men de ryktena dementeras kraftfullt av hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Christina.

Prinsessan Christina kommer inte.

Foto: TT.