TV: Så drillas Victoria att bli drottning – skarpa uppmaningen till kungen: ”Lite skevt”

14 feb, 2023, 06:30 

Kronprinsessan Victoria går igenom en tuff skola för att i framtiden bli en så väl rustad drottning som möjligt. I det nya avsnittet av Svensk Dam Förklarar berättar vi hur den ser ut.

Annons

Det kommer en dag när kronprinsessan Victoria är Sveriges statschef. Och för varje dag som går blir hon ju bara mer och mer drottninglik. De senaste åren har Victoria växlat upp sitt arbete ännu mer. Hon har tagit plats vid pappa kungens sida under viktiga representationsuppdrag utomlands.

Och efter att kungen valde att krympa kungafamiljen på titlar har Victoria i dag en ännu mer central roll i den kungliga representationen. Hennes ständigt pågående ”skola” för att bli en så väl rustad drottning som möjligt pågår 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Recept.se Nyhetsbrev

– Hon har drillats sedan hon var tre-fyra år på att en dag bli drottning av Sverige. Det har inte funnits någonting annat för henne, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning och som har följt kronprinsessan i större delen av hennes liv.

Victorias drottningskola – uppmaningen till kungen

Under årens lopp har hon dessutom gått igenom många utbildningar, bland annat UD:s aspirantkurs där man utbildar diplomater, hon har studerat freds- och konfliktforskning, hon har gått på universitet och har en fil. kand och hon har även en militär utbildning i ryggsäcken.

Annons

– När hon höll på med det så träffade jag henne ofta och hade historielektioner och jag märkte att hon var väldigt intresserad av sådana frågor, säger Herman Lindqvist, historiker och författare.

I det nya avsnittet av Svensk Dam Förklarar reder vi ut kronprinsessan Victorias väg till att en dag bli Sveriges drottning. Hur redo är hon att ta över tronen – egentligen? Vilka utmaningar har kronprinsessan och vilka milstolpar i livet har varit extra viktiga? Och hur lyder den skarpa uppmaningen till kungen? Borde han abdikera?

Se avsnittet i tv-spelaren nedan!

Victorias tuffa drottningskola
Victorias tuffa drottningskola

Foto: TT, Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Annons