Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Tvärsäkra orden om kungen – efter omskakande händelsen i utlandet

04 jan, 2024, 08:30 

Nu väljer Sveriges ambassadör att kommentera saken – efter drottning Margrethes besked.

Annons

Det var nog många danskar som satte bubblet i halsen när de lyssnade på drottning Margrethes nyårstal och fick höra att den danska monarken tänkte lämna över tronen till kronprins Frederik.

Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!Brand logo
Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!

Beskedet bäddade även för en rad spekulationer om hur de andra nordiska kungahusen kommer agera. När Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall gästade SVT:s Morgonstudion sa han så här:

– Jag är övertygad om att det här sätter en press på vår kung, även om han eller hovet aldrig skulle erkänna det. Om Norge och kung Harald skulle överlåta tronen till Haakon och Mette-Marit kommer kungen sättas i en svår sits, och vara den enda kungligheten som inte släpper fram den yngre generationen.

Annons
Drottning Margrethe
Drottning Margrethe.

Ska mycket till för att kungen ska abdikera

Samtidigt har kungen, likt Margrethe en gång i tiden, varit tydlig med att han aldrig kommer abdikera. Det finns inte alls någon sådan tradition i Sverige och ska mycket till för att det ska ske.

– Sverige har bara haft två frivilliga abdikationer på tusen år, berättar Herman Lindqvist.

– Drottning Kristina, som avgick av privata skäl 1654, och Ulrika Eleonora den yngre, som också var regent men som avgick 1720 för att hennes man Fredrik I skulle kunna bli kung.

Annons

”Kommer inte påverka vår kung”

Även Charlotte Wrangberg, Sveriges ambassadör i Danmark, är tydlig med att kungen inte har några planer på att lämna över tronen till kronprinsessan Victoria.

I en intervju med DR säger hon:

Nej, det här kommer inte att påverka vår kung... Han kommer att fortsätta som tidigare, men givetvis med stor respekt för och förståelse för drottning Margrethes beslut.

Kungen
Kungen tänker inte abdikera.

Foto: TT

Annons