Tvingades dölja sorgen inför alla – nu avslöjas sanningen

kung carl gustaf kungen kronprinsessan victoria prinsessan estelle

Janerik Henriksson/TT
Förra veckan drabbades kungafamiljen av en stor tragedi, men kungen, Victoria och Estelle tvingades låtsas om ingenting.
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodern
Slå på ljud

I helgen fick vi äntligen se en del av kungafamiljen samlad igen när kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle alla samlades för att inviga den omtalade ”guldbron” som kopplar ihop Slussen med Gamla stan i Stockholm.

Det ingen visste då var att de alla gick och bar på en svår sorg. Bara två dagar tidigare hade Silvias bror Walther Sommerlath gått bort vid 86 års ålder men det var fortfarande en hemlighet som de inte fick avslöja. Kungen, Victoria och Estelle hade helt enkelt bara ett enda alternativ, låtsas som att allt var som vanligt och ingenting hade hänt.

Beskedet en vecka senare – Walther Sommerlath är död

Det var på morgonen under torsdagen som pressmeddelandet från hovet kom, drottningens bror Walther Sommerlath hade gått bort nästan en vecka tidigare.

walther sommerlath död ingrid sommerlath

Walther Sommerlath var en älskad familjemedlem i kungafamiljen, nu har han avlidit.

Eero Hannukainen/TT

"Walther Sommerlath somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger H.M. Drottningen.” stod det i pressmeddelandet.

Han hade sedan en tid tillbaka bott med sin syster drottningen på Drottningholms slott, närmare bestämt i kronprinsessan Victorias gamla hem Nedre Sjöflygeln, ett mindre 1800-talshus som ligger ungefär 50 meter från själva slottet.

– Jag kan bekräfta att drottningens bror bor på Drottningholm sedan en tid tillbaka, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning då.

Nu har han alltså gått bort och lämnar kungafamiljen i stor sorg.