Mette-Marit bryter tystnaden – efter corona-oron

Mette-Marit har alltid varit den kungliga Instagram-stjärnan. Men under coronautbrottet har hon varit helt tyst – fram till nu.

Kronprinsessan Mette-Marit var en av de första kungligheterna som skaffade öppet Instagramkonto och hon har varit generös med att bjuda på bilder, både från sitt privata liv och från sin jobbvardag. Men under coronautbrottet var det länge oroväckande tyst. En av de sista bilderna som hon la ut var denna, från semestern med Haakon.

503 Service Unavailable

Men nu – efter tre långa veckor – är hon tillbaka. Och på köpet får vi en glimt inifrån hennes privata kök på Skaugum!

 Mette-Marit och Haakon i köket på Skaugum. En bild från kronprinsessan Mette-Marits instagram.

Mette-Marit och Haakon hemma i jätteköket.

Mette-Marits egna ord om coronakrisen

– Här kommer några bilder hemifrån oss dessa speciella dagar. Här är det hemmakontor, telefonmöten, läxor, promenader, bad och rutiner som håller moralen uppe. Haakon, jag och barnen sänder många goda tankar till alla er som var och en på sitt sätt håller hjulen rullande. En extra hälsning till er som känner er mer ensamma nu. Och till alla som har blivit sjuka: Hoppas dagarna blir lättare snart.

En bild från kronprinsessan Mette-Marits instagram.

Mette-Marit la ut flera privata bilder. Skönt att se att hon verkar må bra.

Och som vanligt tipsade Norges kronprinsessa om en favoritbok:

– Om någon vill ha ett boktips så kan jag rekommendera John Irving. Särskilt Last night in twisted river. Han skriver så levande att man får vara i ett annat universum en stund, och det är väl något som vi alla behöver just nu, säger Mette-Marit – innan hon slutar med orden ”Tillsammans håller vi moralen uppe”. För kronprinsessan Mette-Marit är ju coronautbrottet extra tufft, eftersom hon landar mitt i riskgruppen med sin kroniska och obotliga sjukdom lungfibros.

Oro för kronprinsessan Mette-Marit i coronakrisen

Sedan Mette-Marit fick diagnosen för ett och ett halvt år sedan har de kungliga uppdragen blivit rejält mycket färre – sjukdomen och orken styr hur mycket hon kan jobba.

FAKTA: Det här är lungfibros

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

Norska kungafamiljen om coronaviruset

– Vårt land befinner sig i en allvarlig situation som drabbar både enskilda individer och samhället i stort. Det är avgörande att vi alla deltar i den nationella samlingen för att undgå att utsätta oss själva eller andra för smitta, säger 83-årige kung Harald i ett uttalande från sin hemmakarantän på Kongsseteren.

LÄS MER: Hemma hos Haakon och Mette-Marit på Skaugum

LÄS MER: Playboy-modellen berättar om viktiga barnbeslutet med Mette-Marits son

Foto: TT, Instagram.