Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ulf Kristersson tvingas till slottet – kungen kräver ett privat samtal

21 jun, 2023, 09:00 
Kungen och Ulf Kristersson
Kungen har krävt ett privat samtal med statsminister Ulf Kristersson.
Annons

Ulf Kristersson har fullt upp just nu. Sverige är inne i ett väldigt prövat läge, med hög inflation, en kraschad krona, elkris och annat. Det är tufft för statsministern, som har fått motta mycket hård kritik för sitt sätt att leda landet.

Nu kommer han behöva förklara sig inför högsta möjliga auktoritet: Sveriges konung. På onsdagen har nämligen Kristersson ett inbokad företräde på kungliga slottet.

Intervju! Kungens skarpa uppmaning till svenskarna – om kriget i UkrainaBrand logo
Intervju! Kungens skarpa uppmaning till svenskarna – om kriget i Ukraina

Kungen kräver samtal med Ulf Kristersson

Som hovet skriver på sin hemsida.

Kungen och Ulf Kristersson
Kungen kräver ett samtal med Ulf!

"Enligt regeringsformen har statsministern ansvar för att hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter. Det sker vid enskilda företräden samt vid informationskonseljer där Kungen, Kronprinsessan, statsministern och statsråden deltar", skriver hovet.

Annons

Kungen och Ulf Kristersson har ett brokigt förflutet. För över trettio år sedan, 1991, skrev Ulf Kristersson ett öppet brev till kungen, i egenskap av ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

Brevet hade rubriken: “Åk till Mallorca i hemlighet, Tjabo!”.

Enligt Expressen väckte brevet stor skandal inom Moderaterna och ledde till att äldre partikollegor röt ifrån mot Ulf. Så här sammanfattar Expressen innehållet i brevet:

“Kristersson tycker att kungen ska gå lös på krogen, köra för fort och hota med att rösta. Släppa lös, helt enkelt.”

Men ilskan spred sig inte till hovet. Tvärtom.

“Kungen själv blir inte alls lika upprörd. Vännerna har alltid känt sin Carl Gustaf som en spjuver bakom den officiella fasaden. Hans grimaser under långa, segslitna artighetsvisiter är världsberömda”, skriver Expressen om reaktionen.

Kungens hjärtefråga – starka orden

Och sedan dess har kungen och Ulf Kristersson stött på varandra otaliga gånger. Det är svårt att tänka sig att det famösa brevet kommer på tal under onsdagsmötet. Men vem vet?

Annons

Troligare är dock att samtalet glider in på situationen i Ukraina. Det engagerar kungen storligen, vilket har visat sig i flera uttalanden som vår statschef gjort.

– Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri- och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum: Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras. Oskyldiga dör. Sverige har, bland annat tillsammans med övriga EU-länder, i kraftigast möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket, sa han redan i fjol.

Annons