Ulf Kristerssons okända skandalbrev till kungen: "Åk till Mallorca i hemlighet"

Kung Carl Gustaf fick ett öppet brev från Ulf Kristersson.

Kung Carl Gustaf borde åka till Mallorca och festa.Uppmaningen kommer från Ulf Kristersson – för 29 år sedan!
Slå på ljud

Kung Carl Gustaf är som bekant inte den som säger nej till en fest. Vår monark uppskattar uppsluppna tillställningar, där man kan prata fritt och gärna ta sig ett glas eller två.

Kungen har tillbringat åtskilliga timmar på vännen Noppe Lewenhaupts diskreta medlemsklubb “Noppe”, på Smålandsgatan i centrala Stockholm. Han har hållit fast vid tidigare klasskamrater och barndomsvänner – och gillar att få till ett rejält samkväm.

Ulf Kristerssons brev till kungen

Kung Carl Gustaf fick ett öppet brev från Ulf Kristersson.

Kung Carl Gustaf fick ett öppet brev från Ulf Kristersson.

Men 1991 fick kungen en oväntad uppmaning från Moderata ungdomsförbundets ordförande. Denne var då en 28-årig man vid namn Ulf Kristersson, som senare skulle bli partiledare för Moderaterna och en av Sveriges mest namnkunniga politiker.

Ulf skrev ett öppet brev till kungen, vilket Expressen rapporterade om när det begav sig. Brevet hade rubriken: “Åk till Mallorca i hemlighet, Tjabo!”.

“Gå lös på krogen”

Enligt Expressen väckte brevet stor skandal inom Moderaterna och ledde till att äldre partikollegor röt ifrån mot Ulf. Så här sammanfattar Expressen innehållet i brevet:

“Kristersson tycker att kungen ska gå lös på krogen, köra för fort och hota med att rösta. Släppa lös, helt enkelt.”

Det ska betonas att detta var alltså 1991, långt, långt innan coronakrisen tvingade oss alla till ett mycket mer sparsmakat socialt liv.

Och ilskan över Ulfs brev verkar inte ha nått kungahuset.

“Kungen själv blir inte alls lika upprörd. Vännerna har alltid känt sin Carl Gustaf som en spjuver bakom den officiella fasaden. Hans grimaser under långa, segslitna artighetsvisiter är världsberömda”, skrev Expressen om reaktionen.