Se den unika filmen från drottning Elizabeths bröllop

Se den unika filmen från drottning Elizabeths bröllop

År 2015 släppte British Movietone och AP en unik film från drottning Elizabeths bröllop med prins Philip. Ladda upp inför prins Harrys bröllop nästa helg genom att se denna fantastiska video.

Inget brittiskt monarkpar hade tidigare lyckats fira diamantbröllop, alltså varit gifta under 60 år. Drottning Elizabeth och prins Philip var först, och nu är nu uppe i 71 år som gifta.

Året var 1947 och den dåvarande prinsessan Elizabeth skulle gifta sig med Philip som hon varit kär i under många år. Redan under de tidiga tonåren föll hon för den grekiska prinsen. En prins som var långt från ett drömval om hennes föräldrar hade fått säga sitt. Men hon var bestämd. Och bröllopet ägde rum, endast två år efter att andra världskriget avslutats. Något som märktes på vigseln. Den dåvarande prinsessan Elizabeth fick samla kuponger för att kunna köpa sin bröllopsklänning.

Läs mer: Det okända bandet mellan Meghan Markle och prinsessan Diana

Mängder av folk hade samlats i London den 20 november för att få en skymt av brudparet som gifte sig i Westminster Abbey. Brudklänningen var designad av Norman Hartnell och hyllades, även om den inte blev i närheten lika ikonisk som exempelvis den marängdröm prinsessan Diana bar.

Vigseln filmades. Och glada är vi över det, för därmed kan vi visa er filmklippet. Ett perfekt sätt att ladda upp inför den kungliga vigsel mellan prins Harry och Meghan Markle.

Ni kan vad som hände den dagen i filmen här nedan:

Läs mer: Återupplev de bästa kungliga bröllopstalen!

Foto Sjöberg bildbyrå