Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Unik kartläggning! Allt om de kungliga svärmödrarna

20 nov, 2018, 09:00 
Agneta Nisbeth
Vilka är de egentligen - svärmödrarna till de europeiska prinsarna och prinsessorna? Vi har kartlagt de kungliga svärmödrarna.
Annons

Foto: IBL, Stella Pictures, Kungahuset.se

Från hotellägare till affärskvinnor och forna posttjänstemän, någon gillar att åka motorcykel medan en annan lever jetsetliv. Vi har tittat lite närmare på de europeiska prinsarnas och prinsessornas svärmödrar.

Doria Radlan – prins Harrys svärmor

Mor och dotter har kul på läktaren under Invictus Games. Doria Radlan och Meghan Markle.

Prins Harry har redan träffat sin sin blivande svärmor Doria Radlan ett flertal gånger. Senaste gången de möttes var under Invictus Games, tillsammans med flickvännen Meghan Markle. Harry lär ha träffat Doria redan i början av parets förhållande och de sägs komma väldigt bra överens.

Doria, som är 60 år, jobbar som socialarbetare och yogalärare. Sedan skilsmässan från Meghans far Thomas Markle bor hon ensam, för tillfället i ett relativt förmöget område i Los Angeles som kallas Black Beverly Hills.

Annons

– Bägge mina föräldrar har kommit från en relativt enkel bakgrund så de bestämde sig för att ge mig så mycket de bara kunde, på alla plan, har Meghan sagt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det var också mamman som fick Meghan att börja med olika former av välgörenhetsarbete, ett intresse som hon delar med prinsen.

Carole Middleton

Det tog lång tid innan prins William friade till sin Kate, så han hade god tid på sig att lära känna sin svärmor Carole Middleton. De har genom åren också blivit goda vänner, speciellt sedan prins George och prinsessan Charlotte kom till världen; svärmor är tydligen den som fått mest att säga till om barnens uppfostran! Något som Williams pappa prins Charles är rejält sur över.

Men det finns de som säger att prinsen genom sitt nära förhållande med Carole och Kates pappa Michael nu på riktigt fått uppleva hur en ”vanlig” familj fungerar. På gott och ont.

Annons

– Mina föräldrar har tidigt lärt mig att visa vänlighet, ärlighet och respekt, det vill jag föra vidare till mina barn, säger Kate.

Marie Hellqvist

Prins Carl Philip valde Sofia Hellqvist till sin maka och hon är mellersta barnet till Marie och Erik Hellqvist. Sofia har en äldre syster, Lina, och en yngre syster, Sara. Prinsessans mamma Marie Hellqvist bor i dag med maken Erik i en enplansvilla i Kåtilla i Älvdalen, där prinsessan också växt upp, långt från slott och salonger.

Marie har tidigare varit engagerad som politiker i Folkpartiet. På fritiden jagar hon gärna, älskar att åka motorcykel och gillar att resa. Naturligtvis uppskattar Marie och maken också att vara tillsammans med sina barnbarn. Så här sa de när Carl Philip och Sofia fick sitt andra barn, prins Gabriel:

Annons

– Vi är väldigt glada för ett barnbarn till och känner stor lycka över att prins Carl Philips och vår dotter Sofias familj växer. Vi önskar dem all lycka.

Marit Tjessem

Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit.

Svärmor Marit Tjessem har, i motsats till Mette-Marits något kontroversielle far Sven Høiby som avled 2007, hållit en låg profil genom åren, även om hon då och då får följa med dottern på vissa uppdrag.

Kronprins Haakons svärmor höll ett underbart vackert tal till honom redan under bröllopsmiddagen. Marit sa då:

– Du har fått en otroligt fin man, Mette-Marit. Haakon har charmat oss alla från första stund, och alla är mycket förtjusta i honom. Tack, Haakon, för det sätt du har tagit emot oss alla.

Och så har det verkligen fortsatt.

Françoise Grassiot

Prins Joachim och prinsessan Marie med barnen.

Prins Joachims svärmor Françoise Grassiot, född Moreau, är som ni känner till från Frankrike. Hon är känd som ägare till slottshotellet Château de la Vernède. Maries far Alain Cavallier och mor Françoise är skilda sedan många år.

Annons

Prinsessan Marie har fyra halvbröder, Benjamin och Gregory Grandet samt Charles och Edouard Cavallier. På bilden ser vi Françoise med maken sedan 1987, Christian Grassiot.

Ewa Westling

Ewa och Olle Westling tar gärna hand om barnbarnen hemma i Ockelbo.

Jordnära kan man nog kalla prins Daniels mamma Ewa Westling som tillsammans med maken Olle bor i ett rött radhus på Smältvägen i Ockelbo. Kronprinsessan Victoria har blivit mycket nära vän med dem båda.

Innan paret gifte sig blev Daniels mamma den enda som Victoria kunde vända sig till. Det var hon som med sitt stöd och sina goda råd hjälpte Daniels och Victorias förhållande på traven under åren före förlovningen.

Ewa, som var posttjänsteman före pensioneringen, älskar att tillsammans med maken Olle vara barnvakter åt prinsessan Estelle och prins Oscar. Det händer också att Victoria ger tillbaka på lite överraskande sätt, bland annat har kronprinsessan lånat ut en elegant aftonväska till sin svärmor.

Eva O’Neill

Prinsessan Madeleines svärmor Eva O’Neill har ett rikt socialt liv.

Prinsessan Madeleines svärmor är den eleganta jetsetkvinnan Eva O’Neill som är van att vimla bland kungligheter och societet. I sina yngre år umgicks hon i kretsarna kring prins Charles i England. Eva har tre barn: två flickor, Tatiana och Natascha, och en pojke, Chris.

Hon är involverad i Amadeus Weekend i Saltzburg, en årlig välgörenhetstillställning. I början av året avslöjade vi att prinsessan Madeleines svärmor brutit upp med toppadvokaten Wolfgang Seybold och att hon numera lever som singel.

Annons