Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kartläggning! Alla barnflickor hos kungafamiljen

15 nov, 2018, 20:00 
Att vara kunglig barnflicka är ett stort ansvar. Här är de sex barnflickorna som tagit hand om kungligheterna genom åren.
Annons

 

Det dröjde innan kungaparet fick barnbarn. Silvia hade hunnit bli 70 år innan hon blev mormor, men sedan har barnbarnen anlänt som på ett pärlband. I takt med att den kungliga barnaskaran växt sig allt större, har också antalet barnflickor ökat.

I alla tider har kungliga barn haft nannies. Kronprinsessan Victoria tänker tillbaka på sin barndom i boken ”Victoria, Victoria!” av Elisabeth Tarras-Wahlberg och Alice Bah berättar:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Mamma och pappa var inte med oss barn så mycket som de själva säkerligen skulle velat. Men vi hade ju turen att ha väldigt bra barnflickor, det har betytt oerhört mycket. De första åtta, nio åren hade vi samma, två som avlöste varandra.

Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip med barnflickan Åse.

I dag är det vanligt att dubbelarbetande par, som jobbar mycket oregelbundna tider och ofta reser, anlitar hjälp. För kungligheter är det ett måste. Det skulle inte gå att representera landet med vällingfläckar på kläderna!

Annons

En barnsköterska blir ju av naturliga skäl en i familjen, därför är det knappast vem som helst som passerar nålsögat i det noga urvalet. Lojalitet är en dygd som uppskattas hos en duktig barnjungfru. Uppdraget är enormt ansvarsfyllt. Det måste vara en modig person som väljer att ta hand om landets tronarvingar. Inte ett hår bör ju krökas på de små.

Ser vi på dagens kungliga småbarnsföräldrar är de otroligt engagerade i barnen. Den typen av förtrolighet och närhet har tidigare inte varit självklar i Europas kungahus. I många fall har banden till barnjungfrun varit starkare än till föräldrarna.

Vi behöver bara gå till vår egen kung. Han blev ju faderlös redan vid ett års ålder. Det händer mycket i ett barns utveckling i den åldern. Det dröjer inte länge förrän barnet börjar gå, säger sina första ord och alltmer kan dela känslor och upplevelser med andra människor. Under sin ibland sorgliga uppväxt fick Carl Gustaf inte ens bo i samma lägenhet som sin mor, prinsessan Sibylla.

Annons

”Nenne” blev kungens extramamma

Kungens älskade barnsköterska hette Ingrid ”Nenne” Björnberg och blev hans extramamma. Smeknamnet myntades av prinsessan Désirée, som tyckte att barnjungfrun väldigt ofta sade ”nä, nä”. Alla Sibyllas fem barn höll av den trygga Björnberg, som anställdes 1938 och stannade hos kungafamiljen under nästan femtio år. Men när prinsessan Sibylla och barnen flyttade från det dragiga slottet på Haga till Stockholms slott, sade hon inte nej.

Nenne Björnberg var i stället glad att barnen slapp alla de eviga förkylningar som det råa och fuktiga Haga orsakade, sägs det.

Nenne tog även hand om kungaparets tre barn, Victoria, Carl Philip och Madeleine. När Victoria föddes var ”Nenne” över sextio år och det var nog inte alltid så lätt att hålla jämna steg med en pigg prinsessa som älskade att springa runt i slottskorridorerna. Från år 1974 var Ingrid Björnberg åldfru på Stockholms slott och från 1976 hade hon samma funktion även på Rosersbergs och Tullgarns slott.

Annons

Elisabeth Zimmermann

Barnsköterskan Elisabeth Zimmermann blev också hon en trotjänarinna som familjen hade svårt att klara sig utan. Hon har tagit hand om de tre kungabarnen och på äldre dagar har vi sett hur hon hoppat in som ”journanny”, när prinsessan Madeleine behöver hjälp med sina små när hon är i Sverige.

Zimmermann anlitades när kronprinsessan Victoria fött sitt första barn. Det kändes säkert tryggt att som nybliven mamma ha en rutinerad person, som man känner väl, i närheten. Inte så konstigt alltså att Elisabeth Zimmermann också blev prinsessan Estelles barnsköterska.

Elisabeth som ung.
Barnsköterskan Elisabeth Zimmermann fick ta en första titt på nyfödde Nicolas på Danderyds sjukhus tillsammans med Chris O’Neill och prinsessan Leonore.

Som ett skott ska också barnflickan komma när lillsessan eller lillprinsen behöver hjälp. Hon ska också kunna rusa efter i ilfart när småttingarna busar och leker vilda lekar. Det är lätt att förstå att Elisabeth Zimmermann inte kunde jobba dygnet runt hos kronprinsessparet. Hon var över sextio år och har en egen familj. Därför sökte Victoria och Daniel en ny nanny via en annons hos den exklusiva agenturen Eden Nannies Maternity i London.

Annons

I annonsen stod det uttryckligen, att den sökande inte fick blogga eller skriva om familjens liv på sociala medier. I samma annons kunde man läsa att paret som annonserade erbjöd barnflickan ett eget boende och en lön på cirka 6 000 kronor i veckan. Den sökande skulle också vara beredd att arbeta oregelbundna arbetstider och på utlandsresor. Vanligtvis anställs de kungliga barnflickorna på rekommendationer.

Anna Ihre

Anne Ihre, född Högfeldt, från Äleby gård i Stallarholmen nära Mariefred i Sörmland, var barnsköterska en tid till Victoria. Anne har i många år arbetat som sjuksköterska i Stallarholmen och bor i dag på Äleby, där hon växte upp, tillsammans med sin man Anders Ihre.

Anne Ihre var Victorias barnsköterska en tid. Här med sin man Anders. Paret bor på Äleby gård i Stallarholmen utanför Mariefred.

Katie Millington

Katie Millington stannade tre år och tog hand om prinsessan Estelle. Nu har hon flyttat hem till Australien igen. Fördelen med att ha en internationell barnflicka är att föräldrarna hoppas att barnet kan lära sig ett ytterligare språk. Därför har prins William och Kate i London en spansktalande nanny, Maria Borrallo.

Annons

Louise Blomqvist och Åse Blomqvist

Två generationer barnsköterskor: Louise Blomqvist, 23, är prinsessan Leonores barnflicka. Här med sin mamma, Åse Blomqvist, som tog hand om prinsessan Madeleine.

Eftersom en barnflicka lever så nära familjen, kan det vara skönt att ta någon som man verkligen kan lita på. Det känns tryggast så. Prinsessan Leonores och Nicolas 23-åriga nanny Louise Blomqvist är dotter till Åse Blomqvist, född Fotland, som ju var prinsessan Madeleines barnflicka. Första gången vi såg Louise var i samband med prins Nicolas dop.

En ung Åse Blomqvist med små kungligheter.
Och här är Åsas dotter Louise Blomqvist som nu tar hand om Leonore.
Annons
Trots Louise unga ålder och Leonores spring i benen verkar barnflickan klara uppdraget galant.

Foto: IBL

Annons