Unika betydelsen bakom kungliga namnen

kungliga namn

Den brittiska kungafamiljen bryr sig inte om trender. I alla fall inte när det kommer till namn. Där väljer man istället att ge sina barn namn som betyder någonting starkt och mäktigt.

Historiska hyllningar och kungliga blinkningar. De brittiska kungligheternas namn är långt ifrån slumpmässiga. Det finns en rad unika betydelser bakom namnen – ända från drottning Elizabeth till baby Archie.

Vi har hela listan!

  1. Drottning Elizabeth har ett andranamn som inte bara låter vackert. Det är även valt men en speciell person i åtanke. Drottningen heter nämligen Alexandra Mary och Alexandra var drottningens farfar Edvard VII:s fru, prinsessan Alexandra av Danmark. Hon dog av en hjärtattack, ett år innan Elizabeth föddes. och mellannamnet är helt säkert en blinkning till den kungliga släktingen. 2.
  2. Prins Charles tilltalsnamn betyder “fri man” vilket många tycker är lite ironiskt eftersom prinsen kommer att ta över tronen och därför måste följa många strikta regler. Att han, trots äktenskapet med prinsessan Diana, inledde en affär med Camilla Cornwall, visar dock att levde som att han var “fri” trots att han hade lovad sin hustru evig trohet.3.
  3. Prins William heter William för att mamma Diana ville ha ett hennes son namn skulle låta bra med titeln “Kung” före. Nu dröjer det kanske ett tag innan den titel blir aktuell för prinsen men visst hade Diana ett framtidstänk när hon valde namnet.
  4. Prins George heter Alexander Louis i mellanrum och Alexander är en hyllning till drottningen och hennes mellannamn, Alexandra.
  5. Prinsessan Charlotte bär ett namn som är en blinkning till farfar Charles. Charlotte är nämligen den feminina versionen av Charles.
  6. Prins Louis delar namn med pappa William, som heter Louis i mellannamn. Namnet är vanligt bland männen i den brittiska kungafamiljen. Från början tror man att det kommer från anfadern Lord Louis of Mountbatten.
  7. Prins Harry heter egentligen Henry, som betyder “god härskare”.
  8. Archie Harrison har ett tilltalsnamn som betyder djärv och modig. Harrison betyder, kort och gott, “Harrys son”.

 

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: